Fifty Scents

Bore me with science

Kunden bryr sig inte så mycket om varifrån kläderna kommer ifrån om de är nöjda med hur plagget sitter?
Kunden bryr sig inte så mycket om vad grytan är lagad på om den smakar bra och gör en mätt?

Läser detta oerhört trista citat från Glossiers huvudkvinna Emily Weiss i New York Magazine (tipstack till mina goda vän Josefin) medan jag äter frukost och blir ledsen.
I dessa tider då fler och fler företag ser vikten av transparens och i förlängningen hållbarhet och etisk produktframställning är det oerhört nedlåtande att ett av västvärldens absolut snabbast växande skönhetsföretag går åt andra hållet.

Och vaddå “tråka ut med vetenskap”? Alla vill inte ha parfymerat, inte alla tål eteriska oljor i ansiktet, mången hy reagerar på alkohol och silikoner. Och köper man en Glossier-produkt (vilket jag gjort flera gånger, i ren nyfikenhet) ser man att flera av produkterna innehåller alla dessa ämnen, precis de i alla fall jag gärna undviker.

Men det är en parentes, det viktiga här är synen på kunden som ointresserad och enbart intresserad av ytligt och upplevt resultat (och hype, gissar jag att hon också någonstans tycker). Det är exakt en sån här approach till skönhet, mat, hälsa och allt annat som konsumenten faktiskt kan styra, som är förödande. Vi kan faktiskt välja vilken värld vi vill leva i, vi kan välja vad vi stoppar i oss och vad vi behandlar vår hud med. Men för att göra det måste vi ju dels ha information om de val som ligger framför oss och nog med information om konsekvenserna eller effekterna av dessa.

Ingen bryr som om vad maten är besprutad med om den smakar gott.
Ingen bryr sig om varför jackan kostar hundra spänn, den sitter bra och priset är nice.

Alltså om man vet att maten är besprutad eller att jackan är tillverkad under oetiska formen så kan man ju fortfarande välja att lägga sina pengar där men man är i alla fall informerad om följderna, om alternativen. Man är i alla fall informerad.

Igår var jag på en presentation av ett skönhetsmärke från USA. Jag säger inte vilket för det jag ska berätta är inte unikt för just dem. De pratade först om massa härliga ingredienser de har i produkterna: e-vitamin, retinol (!) och mjukgörande oljor.
Sedan berättade de om saker de inte har i produkterna, vilket är förbjudet i Sverige att använda i marknadsföring men skit samma: sulfater, parabener och gluten.

Vad de inte nämnde, dock, var att de har essentiella oljor, parfym, alkohol och silikon i produkterna. Till exempel. Jag vet därför att jag frågade. Och läste på produkternas innehållsförteckning på kartongen.
Jag vet att alla inte bryr sig om detta, det är långt ifrån alla skönhetsintresserade där ute som har något emot silikoner (och jag har egentligen ingenting emot dem, de är inte “farliga” eller “täpper igen porer”, jag har bara uppfattningen att de inte ger andra hudvårdsprodukter maximal utdelning). Men om man är intresserad av innehållet, jag säger om man är det, så måste man kunna få den informationen om en vara.

Och jag tvivlar på att jag är den enda som är intresserad av vad produkten innehåller, det är en hemsk kundanalys den gode Weiss gör här. Även om man inte bryr sig om alkohol eller parfym kanske man vill veta vad produkten faktiskt gör för huden? Inte bara hur den känns. Jag menar, om jag smörjde in ansiktet med raklödder skulle det antagligen också kännas ganska nice. Men det är inte kriterium nog för mig att göra just det.

Etiketter None

3 kommentarer till “Bore me with science”

 1. Lotta
  on Mar 30th, 2018
  @ 6:53 pm

  Sorgligt. Jag bryr mig eftersom jag har rosacea och hyns välmående är helg beroende av rätt produkter. Eteriska oljor och parfym går helt bort. Har lärt mig att produkter som marknadsförs för känslig hud ofta innehåller just detta – utan att det framgår särskilt tydligt…

 2. den pyttelilla gudinnan
  on Apr 8th, 2018
  @ 9:09 pm

  Trodde det var lag på att ingredienslistor ska finnas tillgängliga i Sverige iallafall? Köper aldrig produkt om jag inte kan kolla det. Även om den kanske är bra så gillar jag inte den attityden. Jag vill veta så mycket som möjligt om något innan jag köper. Man ser ju alltför ofta hudkrämer som typ är parfymerad vaselin i en gullig burk till överpris, nej tack!

 3. LH
  on Apr 11th, 2018
  @ 12:41 pm

  Glossier verkar inte bry sig om att kolla upp saker de säger om andra heller… https://www.carolinehirons.com/2018/02/oh-glossier.html

  Har alltid svårt för när folk berättar för mig att något är för krångligt eller för ordentligt. Kunskapsförakt är både farligt och nedvärderande. Och (lite mer trotsigt): Jag väljer själv vad som är får svårt eller för tråkigt för mig!

  //gift med en matematiker, som alltid får höra “oj oj oj, matte – sånt förstår inte lilla jag” (företrädesvis av kvinnor, tyvärr)

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen