Fifty Scents

Frågelådan: ögonlock och SPF

Har du möjligen något tips på vad jag kan smörja på mina torra, kliande ögonlock? Har liksom ett torrt parti just i vecket. Troligen pga att jag är ganska allergisk, men också pga torr hud. Har testat allt möjligt och inget verkar hjälpa. Sjukt tacksam för tips.

Jag hade ett liknande problem alldeles nyligen, ett litet torrt, fjälligt parti precis under ögonbrynet nära näsryggen. Jag diagnosticerade det till ett atopisk eksem, är det samma för dig?
Jag gjorde som så att efter rengöringen om kvällen gnuggade jag jätteförsiktigt med en bomullshandduk. Jättejätteförsiktigt, det betonar jag, men jag ville få bort den torra, döda huden. Sedan applicerade jag en ren olja. Jag tog marulaolja eftersom den är en torr olja, men det går också bra med jojoba eller shea. En olja mjukgör, den tillför ju inte fukt. Men min upplevelse var att jag först ville mjuka upp just det torra och döda innan jag kunde gå på med fukten. Jag gjorde detta under några kvällar medan jag på dagen hade en enkel fuktgel i hela ansiktet, inklusive det torra partiet. Jag hade Calm Redness Relief från Paula’s Choice, här är en annan variant. Det är nämligen av yttersta vikt att fuktkrämen inte innehåller någonting uttorkande eller potentiellt irriterande som parfym eller alkohol! Apoteket har alternativ, som Sensibio AR från Bioderma för 229 kr. Den är faktiskt oerhört bra.
Passa också på att se över vad du använder för produkter i övrigt: rengöring, makeup…någonting parfymerat? Med mycket alkohol? Eteriska oljor?

Har du tips på en färgad SPF med mycket SPF – typ 50 – som är liiiiite billigare än SkinCeuticals och typ halvtäckande? Ska försöka ta mig igenom sommaren utan att få fler pigmentfläckar. Borde inte vara så svårt eftersom jag bor i Storbritannien, men det verkar inte ha gjort någon skillnad tidigare, och nu är jag dessutom gravid… Gillar La Roche-Posays Hydreane BB Creme, men den är ju dessvärre bara typ SPF15 *shudders*

Shudders är ett sånt toppord på engelska. Jag gillar också uttrycken “clutches pearls” och begreppet “luddite“. Men det var visst inte roliga uttryck du frågade om utan färgade dagkrämer med imponerande SPF. Jag har en del förslag men de är sparsmakade och det beror på att självklart finns det massor med billiga färgade dagkrämer därute men man vill ju att färgen ska vara bra, att de inte ska innehålla parfym (i alla fall är jag starkt emot parfymerade produkter i ansiktet) och att huden inte ska freaka.
Mitt första tips som jag kastar ur mig bara sådär, trots att den kanske inte helt gillas av plånboken är Dr. Jarts BB-creme med SPF 45. Nu snackar vi. Och hyfsat bra täckning får man också. Den kostar 365 kronor vilket inte är det mest plånboksvänliga men det är å andra sidan 40 ml, det är en stor flaska.
Annars finns Bare Minerals Complexion Rescue som når upp till SPF 30. Där får du hela 30 ml för mellan 300-400 kronor (rea just nu på Åhléns, kanske är den ännu billigare i England?).
Ett annat förslag är förstås två separata produkter: en potent SPF (jag gillar också La Roche Posay) och en foundation, eller ett mineralpuder med SPF. Jag använder Colorscience ibland men har hittills ingen erfarenhet eller forskningsbevis nog på att SPF i just puderform skulle vara mer eller mindre effektivt. Supergoop har gjort sig ett namn på puder-SPF. Finns Physicians Formula i the UK har du många budgetalternativ där.

Etiketter None

7 kommentarer till “Frågelådan: ögonlock och SPF”

 1. Cecilia
  on May 5th, 2018
  @ 7:55 pm

  Tusen tack! Ska genast testa någon av de produkter du tipsar om. Har periodvis fått allergiska reaktioner av bl a tvättmedel, makeup och hudvård, så är noga med att ha oparfymerat och inget eteriskt. Men ska göra en ny genomgång av allt.

 2. Karen
  on May 7th, 2018
  @ 11:18 am

  Har också haft problem med torrfläck på ögonlocket, speciellt under vinterhalvåret. Fick bort fläcken med syror och fukt och olja. Tidigare har den alltid kommit tillbaka men inte denna gång. Har väldigt känslig och reaktiv rosaceahy men syror funkar fint. Bara de får en snäll invänjning.

 3. Cecilia
  on May 7th, 2018
  @ 3:59 pm

  Tack, Karen, ska testa om inte Carolines krämtips funkar. Det är vinterhalvåret som är värst, men just när det brukar ge med sig kommer allergisäsongen, så börjar det om igen.

 4. Emma
  on May 8th, 2018
  @ 9:33 am

  Underbart – tack! Det blir nog BareMinerals, så fort jag räknat ut just hur blek jag egentligen är. Minns förresten en Twitterkonversation från förra året där en historiker var sur för att termen ‘luddite’ missuppfattats och nu används som typ Amish, när orginal-Ludditerna egentligen försökte vara radikala arbetsvillkorsförbättrare.

 5. Elisabeth
  on May 11th, 2018
  @ 8:22 am

  Mildison använder jag när jag får eksem runt ögonen och det funkar superbra. Kan man använda krämen på spädbarn så kan jag ha den också.

 6. Cecilia
  on May 17th, 2018
  @ 7:06 pm

  Efter tio dagars användning av Sensibio AR är allt torrt och kliigt borta. Evigt tacksam för detta. Tack!

 7. Caroline Hainer
  on May 23rd, 2018
  @ 8:00 am

  Cecilia! Åh! <3

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen