Fifty Scents

Och nu ekologiskt!

Jag har haft en synnerligen grön vecka, upptäckt ett fantastiskt naturligt makeupmärke, återsett en gammal favorit och suttit sur och skeptisk i ett hörn medan jag motvilligt testat ett tredje (gick hem och tvättade av allting sedan, inklusive oljan som kostar över 4000 kronor i butik).

Vi har diskuterat eko och naturligt många gånger förut och jag är en person som tänker mycket på miljön. Jag har hemskt dåligt samvete för mina flygresor, tackar nej till jobbresor “över dagen” och så vidare. Det gör jag. Men naturligt är inte alltid det mest miljövänliga alternativet (i parfym till exempel) och heller inte alltid det bästa för huden. Det är min övertygelse, min livsfilosofi. Jag försöker att läsa på, försöker hålla en balans. Till exempel älskar jag naturliga oljor på huden, sheasmör på läpparna och så vidare. Jag avskyr parfymerat i ansiktet (helst vill jag inte ha det på kroppen heller).

Nå. Med den introduktionen kör vi vidare. Jag har upptäckt ett helt fantastiskt eko-märke. Det är svenskt, snyggt och kör på filosofin om få produkter med många användningsområden. Jag kan inte nog understryka hur mycket det stämmer överens med min egen filosofi. Märket heter Manasi7 och jag har tyvärr fått ett tics i hjärnan som gör att jag aldrig kan komma ihåg det (Mansai? Manesi? Mansahi?) men ska göra en ansträngning. Det kommer blir lättare framöver tror jag då detta märke kommer att slå stort. Pigmenten! Nyanserna! Förpckningarna!

Hemsidan är lite kryptisk och säger inte så mycket, speciellt inte om krämigheten i dessa produkter. Om de oerhört vackra pigmenten med fantastisk glow (det blir det ju ofta av oljor och shea butter och liknande, på ett helt annat sätt än syntetiska och kosmetiska. Ett-noll till naturen).
Som så många andra märken är detta startat av en makeupartist som “inte kunde hitta vad hon sökte på marknaden”. Susanne Manasi verkar för övrigt vara en kvinna jag kan sympatisera med. Så här säger hon i en intervju (på engelska) i Make it Last webb-mag:
– There can be a lot of misconceptions that vegan beauty products are free from synthetic ingredients and are therefore immediately better. This isn’t necessarily always the case. Our main focus is using natural, wild harvested and certified organic ingredients in our products that are made in small batches to ensure premium quality. All synthetic and petrochemical ingredients are vegan and vegan beauty products can include synthetic raw materials, pigments, preservatives, fragrances and formula fillers.


Produkterna kostar runt 400 kronor styck. Dyrt? Kanske. Men god kvalitet, lätta att använda. Och fina, enkla förpackningar.

I övriga gröna nyheter: jag har träffat den här tuffa damen. Hårda nypor, stram look och fantastiska produkter även där. Ignorera att jag ser ansträngd och konstig ut på bilden. Men notera gärna min osminkade hy, jag kör #sminkfritt2018, eller nej snarare #sminkfrittjuni2018.
Det är Rose-Marie Swift vi ser på bilder i alla fall, det vill säga grundare av RMS Beauty. Också ett märke jag gillar, som också råkar vara naturligt. Jag gillar det av samma anledning som Mansai7, alltså lättanvända multiprodukter i små, nätta förpackningar. I alla fall jag använder inte upp stora rouger eller ögonskuggor så snabbt. Otympliga att ha med sig dessutom.

Kom att tänka på en sak förresten, fria associationer här: Mansai7 och RMS har liknande förpackningar, små vita burkar. Ni vet alla små, svarta burkar som Bobbi Brown har, Make Up Store, MAC…är de vita burkarna ekomärkenas svar på de stora, kommersiella, “något för alla” och “vi har brett och stort sortiment ska du se”-märkena?

Ja, det var en tanke. Hur som helst: gillar RMS, gillar Rose-Marie som prisade Sverige, bedyrade att hon bara tvättar av sig med kokosolja och sedan inte använder en endaste annan produkt. Det enda som gjorde mig skeptisk var att hon dissade lite andra varumärken men prisade Miranda Kerrs linje Kora som i mitt tycke bara är parfym förtäckt till hudvård. Men så är hon och Miranda goda vänner också.
Ärligt talat så prisade hon inte linjen, hon sa att hon använder en body lotion därifrån ibland. Jag tar tillbaka. Lite skillnad.

Nå, precis som hos Mansai7 så är det ju de naturliga oljorna och vaxen som ger en så fin glow, en sådan lyster. Den går också igen i Uncoverup, deras foundation. Många upplever den som tjock även om den inte är täckande. Alltså mer som en concealer nästan. Jag skulle säga att det beror på teknik. Att använda lite grann, bygga och forma med fingertopparna ger en lättare, naturlig och fin känsla. Mina favoriter är Lip2Cheek-prdukterna som funkar lika bra på läppar som kind. Kanske ännu bättre på kind? Jag använder nyansen Smile som drar åt korall och aprikos ofta och den tycks aldrig ta slut. Kostar strax under 400 kronor. Jag vet, mycket. Men den håller. Den blir använd.

Slutligen finner jag det väldigt svårt att skriva någonting positivt om produkter som kostar över 4000 kronor. Jag tycker det är rent ut sagt vulgärt. Glycerin och rosenvatten hör till de fyra största ingredienserna (efter vatten och fermenterat socker). Massor av alkohol, lavendelolja och – visserligen i små mängder men – alla de där svinjobbiga doftämnena och potentiella allergenerna citral, citronellol, eugenol, farnesol, geraniol, limonene och linalool. Sånt här gör mig så matt av irritation. Varför skulle detta anses som okej att ha på huden? Varför är detta ansett som bättre än, säg, en parfymfri produkt med syntetisk c-vitamin?

Alkoholen står vid ett tillfälle som “naturlig alkohol”. Okej? Fortfarande alkohol. Även om det också finns alkohol som inte är denatuerad och därmed utan de uttorkande egenskaperna är “naturlig alkohol” inte densamma.
Hur detta ska få musklerna i ansiktet att slappna av så att en “botoxeffekt” uppstår går utöver mitt förstånd. Jag vill påstå att det är ren lögn. Sånt här gör mig upprörd. Också när det antyddes att det är viktigt att använda gröna, plantbaserade produkter för att inte få cancer (!). Antyddes, påstods inte. Men antyddes ganska grovt. Ord och fraser som “säkra produkter” användes dock rakt igenom hela presentationen.

Vi fick ses under behagliga omständigheter. I grupp om kanske femton personer fick vi prova rengöring, exfoliering, serum, essence, olja, ögonkräm…tanken är ju god, att visa på hela skalan och låta inbjudna (journalister och bloggare) prova på. Men att bara prova på säger i alla fall inte mig så mycket – förutom att det säger mig att produkterna är späckade med essentiella oljor och doftämnen och att jag därmed inte är intresserad. Att den innehöll doftämnen stod ju oerhört klart. Men jag fick bara svaret om att de är naturliga så det var liksom inget problem.

Jag frågade till exempel om en produkts innehåll, den skulle innehålla en citrusfrukt med hundra gånger mer c-vitamin än en apelsin. Okej, men det betyder inte att huden tar emot all denna c-vitamin eller att c-vitamin, som ju är flyktig och både ljus- och luftkänslig, håller sig i en produkt. Jag frågade vad som håller den stabil och hon sa magnolia. Stabiliserad vitamin (syntetisk) är i regel mer potent än en extrakt från en planta. För övrigt innehåller kiwi, jordgubbar och paprika också mer c-vitamin än en apelsin. Det i sig säger ju inte så mycket.

Och beträffande all utlovad glow: absolut. Men en sådan får man ju när man exfolierar och använder olja. Det vill säga tar bort döda hudceller, polerar fram den friska huden och sedan förser den med fukt och mjukgörande produkt. Och det kan man göra utan att hosta upp flera tuss, utan att paja huden med essentiella oljor och parfymer.

Jag var givetvis fel person att bjuda in till detta, det förstår jag och är den första att medge. Jag lär inte bli inbjuden igen. Och till märkets försvar så kan man säga att jag inte heller tillhör målgruppen, som är lyx, lyx, lyx. Alla som är ute efter grön lyx, älskar dyra, väldoftande saker och more is more, som damen sa ideligen. Hon sa att detta är inte för den som är ute efter tråkiga basic produkter utan alla (rika och förmögna?) maximalister därute. Jag känner inte igen mig. Ge mig “tråkiga basic-produkter” vilken dag som helst i veckan. Utan doftämnen och lögner, tack.

Etiketter None

8 kommentarer till “Och nu ekologiskt!”

 1. sparris
  on Jun 2nd, 2018
  @ 7:31 am

  Törs jag fråga lite om c-vitamin? Du behöver inte förklara nåt själv utan bara hänvisa om du kan till nån bra sida med info om hur C fungerar på huden och varför, hur det ska användas osv. 🙂
  Tack!

 2. Caroline Hainer
  on Jun 2nd, 2018
  @ 7:44 am

  Åh kära fina du! Självklart! Här står lite grann (och ett och annat produkttips), sammanfattningsvis är c-vitamin en antioxidant vars uppgift är att skydda huden.

  http://www.fifty-scents.se/2018/03/27/frageladan-rynkor-och-retinol/

  Här är dessutom en artikel jag skrivit i ämnet:
  https://kit.se/2016/06/08/50238/hur-fantastiskt-ar-det-egentligen-med-c-vitamin-for-din-hud/

 3. sparris
  on Jun 2nd, 2018
  @ 10:09 am

  Tackar! Precis nåt sånt jag tänkte mig!
  Insåg dock att jag glömde ställa frågan om c-vitamin gör huden mer ljus/solkänslig i förra kommentaren….

 4. ak
  on Jun 2nd, 2018
  @ 10:55 am

  Ha ha ha! Håller inte med dig ang ”Jag var givetvis fel person att bjuda in till detta…” Vilken tur att du var där. Ibland är det akut nödvändigt att vara den där ”sura”. Används det för många entusiastiska utropstecken, börjar man ju genast att fingra på frågetecknet.
  ”Jag frågade vad som håller den stabil och hon sa magnolia.” Så intressant påstående ju, här blir man alldeles yr av nyfikenhet. Tack för intressant inlägg <3 /Goa Ps. Fortsätt sura : )

 5. Emilie
  on Jun 7th, 2018
  @ 8:07 am

  Åh, Tata Harper. Har sån hatkärlek till hennes/hennes produkter. Å ena sidan är ögonkrämen den bästa jag testat i alla kategorier och rengöringsoljan är trevlig, men resten av produkterna är lite MEH och priserna är så jävla orimliga. Tack för att du gick och ställde rimliga frågor!

  RMS får jag lite panik på. Verkar som det städat upp i sitt instagramflöde, men det var ju ekologisk foliehatt deluxe där ett tag.

 6. ak
  on Jun 7th, 2018
  @ 8:28 am

  Emilie, tack för den mycket användbara o underbara formuleringen “ekologisk foliehatt deluxe”. Så sanslöst trött på det svajiga säljargumentet: “Det är såååå bra för din hy för det är ju ekolooogiskt!” Eh?

 7. Caroline Hainer
  on Jun 7th, 2018
  @ 9:27 am

  Ni är superbäst. Jag fattar inte att jag förtjänat er som läsare.

 8. Det gröna fusket | Fifty Scents
  on Dec 8th, 2019
  @ 10:12 am

  […] Harper då, ett av mina många irritationsmärken (essentiella oljor, vansinnespriser, helt häpnadsväckande påståenden etc) menar alltså att […]

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen