Fifty Scents

Deo vs antiperspirant

Så varmt idag, jag håller på att svettas bort. Har solskydd på mig och en liten handduk i väskan som en annan tant. Det struntar jag i. Desperata tider kräver desperata åtgärder, som det heter.

I sommarvärmen kom jag att tänka på deodorant versus antiperspirant. Viken är skillnaden och vad ska man välja?

Förresten, härligt det verkar ha varit att leva på 1940-talet då man sålde hudvårdsprodukter genom att appellera till kvinnors skamkänslor (bilden ovan).

Nå! Om det, som idag, är närmare 30 grader ute kommer varken en deo eller antiperspirant hjälpa särskilt mycket. Men säg att du i vanliga fall svettas lite under armarna på jobbet, eller om du i vanliga fall inte svettas så väldigt mycket men tycker om att känna dig fräsch.

DEODORANT
Ordet de-odor kan väl översättas med att “av-dofta”. En deo tar ned oönskad svettlukt, antingen genom att eliminerad den (med anticeptiskt medel) eller bara maskera den. Köper man ett deostick eller en deo som hör till en parfym så kan man tänka sig att den mest maskerar doften.

Jag gillar den här oparfymerade från c/o Gerd som är ett ekomärke från Norrbotten. Finns en som doftar friskt av tallbarr också.

Även den här från Schmidt är ett fint alternativ med oerhört diskreta dofter, och även i oparfymerad form. Också dem eko och utan aluminium.

ANTIPERSPIRANT
Till skillnad från deon så är antiperspirantens uppgift att faktiskt stoppa svettningarna. Det gör man oftast med aluminium som blockerar porerna så att svetten inte kan ta sig ut. En del gillar inte tanken på att ha aluminium på kroppen och en del aluminium kan ge gula, stela fläckar på kläderna när de blandas med svetten.

Min favorit kommer från Recipe for Men.

Etiketter None

2 kommentarer till “Deo vs antiperspirant”

 1. Den pyttelilla gudinnan
  on Jun 5th, 2018
  @ 1:44 pm

  För den som söker parfymfri deo utan aluminium är urtekram no perfume deo ett väldigt prisvärt alternativ tycker jag. För mig är den lika effektiv som konventionella deos men man slipper de gula fläckarna och irriterade armhålor ifall man är känslig mot parfym

 2. Maja
  on Jun 5th, 2018
  @ 9:57 pm

  Testade Absolut torr och det började brännas ENORMT i armhålorna, stod inte ut och fick skölja bort det. Har fått ”brännmärken” kvar i armhålorna såhär 2 veckor senare och det bränns fortfarande och svider ibland. Vad göra? Kontakta företaget?

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen