Fifty Scents

Vad är vatten?

Jag var inget äss på kemilektionerna i skolan direkt men det där med H2O fattade man ändå. Vatten består av två kemiska komponenter: Två väte och en syre. Och utan vatten överlever vi inte.

RMS Beauty, som jag följer på Instagram (och vars produkter jag både gillar och använder) är ett av många märken som för ett ständigt krig mot allt som är kemiskt, allt som har kemikalier i sig och som inte är naturligt. Är vatten kemiskt eller naturligt ställer man sig frågan då? Det är både och, det beror på hur man ser det.

Jag läste förresten boken På Chesil Beach nyligen. Jag sa “Jag plockade upp den för att jag gillade att titeln var ett adverbial“. Då sa min kompis “Det är väl en preposition och ett platsnamn?”.
Vi har rätt båda två, en av oss refererar till satsdel medan den andra ser till ordklass.
Vatten kan således (älskar ordet “således”) vara både en kemisk förening och en naturlig produkt. Helt beroende på vad man talar om.
Men det ena (kemin) har dåligt rykte inom skönhetsvärlden medan det andra (det naturliga) i regel alltid presenteras som sant, gott och bra.

Skälet är väl som med allt annat pengar. Vem tjänar på att smutskasta kemin? De som vill sälja alternativet gissar jag. Och det är väl inte en supersvår gissning. De som enligt sitt synsätt och sin livsstil ser naturen som alltigenom god och kemi som alltigenom ont. Eftersom det ena finns i naturen (= oförstört, naturligt, funnits i miljoner år) och den andra i ett labb (= opålitligt, onaturligt, läskigt).

Alkohol är en annan sådan. Är det kemi eller naturligt? Kemi tänker man kanske spontant. Och det är ju korrekt eftersom “allting” är kemi. Men alkohol i formen etanol finns i naturen, den uppstår vid fermentering, alltså jäsning. Och det finns alkohol i sockerarter. Också naturligt. Och alkohol är en produkt som i alla fall jag vägrar i mina hudvårdsprodukter, naturligt eller ej.

Jag har sagt det massor av gånger såklart men jag är varken för eller emot naturliga ingredienser. Det skulle ju vara som att säga att man var för eller emot vatten. Eller för eller emot mat. Fast nu ställer ju faktiskt RMS mat mot kemikalier så nu hamnar vi på den nivån automatiskt. Trist.

Etiketter None

2 kommentarer till “Vad är vatten?”

 1. Sara
  on Jun 29th, 2018
  @ 11:01 am

  När du utesluter alkohol, är det alkohol denat. du menar då eller även fettalkoholer? (Oklart om det heter så på svenska…). Oftast tycker jag de feta alkoholerna presenteras som bra… och finns i nästan allt också?

 2. Karen
  on Jul 1st, 2018
  @ 5:39 pm

  Jag försöker också att undvika alkohol på huden då jag har för mig att jag hört att det skadar cellerna men också för att jag har känslig hy. Råkade skriva det på Kind of Stephens instagram och han är ju kemist och menade på att de studier som visar på cellerna skadas av alkohol är gjorda in vitro och att man felaktigt applicerat det resultatet på hudvård. Han menade på att det finns studier på sjukhuspersonal som spritar händerna hundratals gånger om dagen med 70 %-ig alkohol och det inte visade på något. Förutom orsaker torrhet. Så nu vet jag inte vad jag ska tro.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen