Fifty Scents

Mer alkohol!

När du utesluter alkohol, är det alkohol denat. du menar då eller även fettalkoholer? (Oklart om det heter så på svenska…). Oftast tycker jag de feta alkoholerna presenteras som bra… och finns i nästan allt också?

Jag försöker också att undvika alkohol på huden då jag har för mig att jag hört att det skadar cellerna men också för att jag har känslig hy. Råkade skriva det på Kind of Stephens instagram och han är ju kemist och menade på att de studier som visar på cellerna skadas av alkohol är gjorda in vitro och att man felaktigt applicerat det resultatet på hudvård. Han menade på att det finns studier på sjukhuspersonal som spritar händerna hundratals gånger om dagen med 70 %-ig alkohol och det inte visade på något. Förutom orsaker torrhet. Så nu vet jag inte vad jag ska tro.

Jag har de smartaste och mest alerta läsarna i bloggosfären. Vad har jag gjort för att förtjäna er?
För det första: Det finns mycket riktigt olika typer av alkohol. Den ena var lätta och flyktiga molekyler, den andra tunga.

Vi börjar med att undersöka vad alkoholen fyller för funktion alls i en produkt. Alkoholen som listas som SD, Denat, etanol eller bara alkohol är den typen av alkohol som har lätta molekyler. Den används…

1. Som lösningsmedel.
För att tunna ut tjocka krämer och göra att de istället känns lätta (tänk SPF-krämer som tunnats ut). Som thinner, alltså. Som ju också är alkohol.

2. För en mattande känsla
Ni vet den där fräscha, matta känslan man kan få på huden efter att ha använt ansiktsvatten? Det kan kännas friskt, fräscht och som om all smuts och olja är borta från huden. Det är alkoholens förtjänst (tänk toners, mattande lotions och hudvårdscremer riktade mot oljig hy).

3. Till leverans
Alkoholen penetrerar, den drar med sig ämnen som retinol och c-vitamin djupare ned i huden.

Det låter ju som tre bra egenskaper. Men det finns andra lösningsmedel och den matta känslan kommer av att huden också strippas på naturliga fetter och fukt. Och leveransen ned i hyn är visserligen intressant men sker på bekostnad av att hudens barriär skadas.
Den onda alkoholens goda tvilling har i stort sett precis motsatta egenskaper. Den heter saker som cetearyl, cetyl och stearyl på flaskan och används för att…

1. Förtjocka cremen
Tänk body butter.

2. Göra huden mjuk
Eftersom de feta alkoholerna med sina tunga molekyler inte tränger lika djupt ned i huden stannar de kvar och mjukgör.

3. Binda ihop olja och vatten
…vilket är en bra sak i en fuktcreme eller mjukgörande lotion.

Så svar på fråga ett är: du har absolut helt rätt. Det är skillnad på alkohol och alkohol. De som på engelska heter just fatty acids (fettalkoholer) är de som i skönhetsvärlden betraktas som snälla.

Fråga två är mer komplicerad. Jag skrev ganska nyligen en artikel om just alkohol i hudvård för Damernas värld och intervjuade då också bland annat en chefskemist på KTF. Han menade också, precis som Kind of Stephen, att vi är alldeles för onödigt skeptiska mot alkohol och att det är överdrivet att sky alkoholen. Dock använde han inte alkoholrik hudvård själv så han talade inte i egen sak eller utifrån egna tankar och erfarenheter. Om det nu hade spelat någon roll.

Så vad det liksom landar i, tycker jag, är egen livsstil, attityd och filosofi. Och det är ju många gånger det skönhet i stort landar i. Jag förhåller mig skeptisk till den lågmolekylära alkoholen dels för att jag upplever uttorkning och dels för att alternativ finns som inte ger mig lika mycket huvudbry. Men också för att andra studier visar på att skadorna från alkoholen (de eventuella skadorna, ska man kanske tillägga) inte märks förrän långt senare då huden barriärer visar tecken.
Vi vet en del om hur vår egen hud och kropp fungerar. Äter vi pizza och hamburgare en dag så mår vi kanske lite illa och och känner oss svullna men det går bort om vi äter okej dagen därpå. Äter vi däremot pizza i en vecka eller en månad kommer effekten – men med viss fördröjning.
Detsamma gäller om vi äter supernyttigt en dag eller två, och tränar ett pass eller två. Då får vi intrycket av att “ingenting händer” men det gör det ju – men med fördröjning.

Till syvende och sist: livsstil, förhållningssätt och egna tankar gäller. Alla får göra precis som de vill. Min mamma säger att hon “älskar alkoholen” i Cliniques ansiktsvatten, hon gillar hur det känns som om huden tajtas till. Själv ogillar jag precis den känslan och effekten. Med tanke på att det mesta med vår hy handlar om gener och livsstil och väldigt lite påverkas av just yttre cremer så kanske jag får ge mamma rätt. Men själv ser jag inte att det är värt varken chansningen eller upplevelsen. Det finns andra sätt, mindre ifrågasatta.

Etiketter None

En kommentar till “Mer alkohol!”

  1. Karen
    on Jul 4th, 2018
    @ 7:51 pm

    Det är ju du som är underbar, tack för det snabba svaret! Fortsätter lyssna på min magkänsla och undviker alkohol i min hudvård:)

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen