Fifty Scents

Frågelådan: pigmentfläckar och pistage

Du, min skönhetsguru, vad fanken ska jag göra med mina pigmentfläckar i ansiktet? Förra sommaren var de så diskreta att jag inte brydde mig, men nu har de blivit stora och många och inte alls bekväma att leva med. Gissar att de dämpas när hösten kommer men skulle gärna få tips om något annat?

Ack! Sommar, sol och alla effekter därav. Själv får jag små, röda solprickar i mitt bleka ansikte som inte alls gillar solen.
Sommaren handlar å ena sidan om sol och bad och allt det där. Men å också om skydd och förebyggande. Det du gör nu under sommaren (och detta vet du redan, givetvis) är just detta: solskydd och allt du kan för att inte förvärra. Bär en trevlig stråhatt, ha en extra liten flaska SPF med dig i handväskan och så vidare.

Sommaren: skydda så tillståndet inte förvärras.
Hösten: Åtgärda.

För eftersom laser och AHA är de två mest effektiva medlen mot pigmentfläckar så är det hösten och vintern som gäller för dessa behandlingar. Laser gör inte huden nödvändigtvis mer solkänslig men IPL funkar inte på solbränd hud.
AHA och annan form av peeling gör ju huden väldigt känslig och att köra en sådan behandling och sedan gå ut i solen är en riktigt dålig idé. Och när jag säger behandling menar jag salongsbehandling om dina besvär stör dig mycket. I så fall handlar det om en kur om 1-3 AHA-penslingar. De kan med fördel kombineras med laser och IPL. Ibland hjälper bara IPL men det beror lite å typ av pigmentfläckar, hur djupa och framför allt hur gamla.

Vad kan du göra själv under tiden förutom att stryka på SPF? Visst kan du använda AHA under natten redan nu om du vill MEN huden blir extra känslig och – dessvärre – mer mottaglig för pigmentförändringar. Nya rön säger ju att ingrediensen niacinamide är mirakelgöraren vad gäller bland annat rodnader och ojämn hudfärg (inklusive pigmentförändringar). Jag har använt Niactil 4% från norska Elixir ett bra tag men har tyvärr inte sett någon förändring i hudtonen. Här är ett aningen billigare alternativ. Och här ett riktigt budgetalternativ.

Jeg er veldig glad i duftene: Tom Ford; Soleil Blanc, Guerlain: Shalimar Souffle/Intense og BumBum Cream fra Sol de Janeiro. Forholdsvis dyre dufter så jeg har prøvd å mikse noen kopier på kjøkkenbenken hjemme. 2 av duftene inneholder pistasje olje, men den har jeg søkt langt og lenge på nettet etter, men uten hell. Du vet vel ikke hvor det er mulig å få tak i ren essensiell pistasje olje/duft?

Jadu. Inte alls på rak arm, det verkar oerhört svårt. Om du inte kan tänka dig att experimentera med pistageolja? Eller billig imitation från Demeter? Ledsen att jag inte kan hjälpa dig mer.

Etiketter None

3 kommentarer till “Frågelådan: pigmentfläckar och pistage”

 1. Cecilia
  on Jul 25th, 2018
  @ 1:03 pm

  Tack, kära du! Är supernoga med spf 50 i facet varje dag och har hatt större delen av tiden jag tillbringar i solen. Ska se vad som händer när hösten kommer, och lär använda mig av dina tips. PC-boostern har jag varit och fingrat på redan men inte slagit till ännu.

 2. Rita Anette Lunde Haugland
  on Jul 27th, 2018
  @ 1:57 am

  Tusen takk for svar vedrørende pistasjeolje og duft. Hadde ikke hørt om merkene du foreslo så skal definitivt prøve dem. Supert! Nå ble jeg inspirert til å prøve igjen.

 3. Anna
  on Aug 7th, 2018
  @ 3:16 pm

  Hej Caroline!
  Har för mig att du har skrivit om GOOP & Gweneth Palthrow förut men iom det stora reportaget om henne i NYT så skulle jag verkligen vilja höra dina tankar. Och något annat, PFAS, är det värre än något annat för människor? Hur viktigt tycker du att det är att förbjuda enskilda ämnen?

  Kram!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen