Fifty Scents

Frågelådan: kosttillskott och Drunk Elephant

Jag undrar om du har vänt och vridit på kosttillskott för huden? Kanske har du redan skrivit om detta men jag har missat det. Vore en intressant fråga att lyfta, tycker jag.

Verkligen. I synnerhet idag när trenden går mot “skräddarsydda” kosttillskott och nischade pulver och what not.
Det finns ju helt klart två läger: de som menar att kroppen inte kan ta till sig kosttillskott på det vis som påstås av tillverkarna och beivrarna och de som menar att kosttillskott kan ge en extra push i rätt riktning.

Vad gäller kosttillskott för huden finns ju en hel uppsjö, från kollagen i pillerform till gamla hederliga selen. Antioxidanter är också en klassiker.

Det alla experter är överens om är att ämnen som antioxidanter, b-vitamin, magnesium och zink är bra för huden. Och med bra menas stärkande och skyddande. Därför är också i stort sett alla experter  överens om att man bör äta allsidigt, försöka få i sig alla dessa ämnen och nyttiga fetter. Inte bara för egna hälsan utan också för hudens skull. Med andra ord: kroppen kan inte må bra utan att huden mår bra, och vice versa. Och att äta färska vitaminer är alltid mer potent än tillskott.

Om man inte är superbra på att äta allsidigt, eller gör andra saker som gör att brister kan uppstå (är sjuk, äter antibiotika eller något sådant). Då ska man förstås komplettera med tillskott. Eller om man tycker sig märka svagare hår, svagare naglar och tunnare hy – som inte kan förklaras med ålder och/eller hormonförändringar. Då bör man såklart fundera på b-vitaminbrist och/eller järnbrist.

Alla experter jag pratat med (och med experter menar jag dietister, dermatologer, läkare) menar att kosten är viktigast, såklart, men att man alltid kan ta en multivitamin, snarare än tillskott som sägs promota en speciell del av kroppen, som hud och hår. Alltså, i motsats till rådande trender som gärna vill nischa och ringa in.

För egen del, dock, måste jag säga att jag satsat på att äta probiotika i potent dos. Det är förstås resultatet av andra förändringar i livsstilen också men jag märker skillnad i huden. Därför att god tarmflora (världens tråkigaste uttryck) hjälper kroppen att ta upp andra vitaminer och mineraler, den påverkar livsstilen över lag och därmed också huden.

Summan av det hela: en superintressant fråga och ett snårigt ämne. Men där det holistiska tänket är viktigt: får jag i mig alla vitaminer och mineraler jag behöver? Vad exakt är det jag ser i min hy, mitt hår, mina naglar? Ser jag en skillnad, en försämring, som kan bero på någonting som saknas i min kost?
För min del har magens hälsa hamnat i fokus, och som en trevlig liten följd har också huden tackat mig.

Nu när Drunk Elephant, sen igår, finns att tillgå även för oss i Sverige tänkte jag höra med dig vilken eller vilka av deras produkter du tycker är bäst?

Helt missat detta! Och är också aningen förvånad, jag trodde DE skulle ha problem med att få produkterna till Sverige (och EU) med tanke på de höga syrehalterna.
Nå. Prisbilden är ju hög och med tanke på det är det ju sunt att ställa sig frågan “vad är värt att lägga pengarna på”.

DE förespråkar ju att man ska använda produkter från deras linje endast eftersom de skippat saker som vaxer, silikoner och alkohol och de menar då att alla andra på marknaden har antingen eller eller flera av dessa ingredienser i sina produkter och det fuckar upp processen. Det ligger viss sanning i detta. Man bör absolut se över innehållet i sina produkter men man måste inte kasta ut allt rakt av.

Med det sagt så är det en god idé att investera i deras kit. De har till exempel “The Littles” som är miniversioner av alla höjdarprodukter, till ett reducerat pris. Då kan man köra på dem endast i någon vecka (jag skulle faktiskt påstå att de räcker i flera veckor) och se vad man tycker.

Alla, helt oavsett hudtyp, behöver en bra fuktcreme så därför tycker jag att B-Hydra (som beskrivs som ett “fuktserum”) är bra att satsa på. Svinbra som primer, superbra som lätt fukt på vintermorgonen och under sommarens heta dagar. Den är dessutom relativt “billig” i jämförelse med de andra produkterna.

C-vitamin och AHA är två ingredienser som all hud gillar. Jag gillar att blanda deras c-vitamin med B-Hydra, det blir en jämn och len känsla på huden. C-vitaminprodukter kan annars kännas kladdiga.
De har två AHA-produkter, TLC Framboos är mer tänkt som en daglig exfoliering under natten. Den andra en riktig dunderkur en gång i veckan. Jag har båda och AHAn är bra, men det finns likvärdiga alternativ (från Paula’s Choice till exempel). Den superstarka AHAn Sukari Babyfacial är potent, absolut, men jag skulle vara oerhört försiktig med den. 25% AHA är inte att leka med, speciellt inte för en hud som inte är van vid AHA eller syror sedan tidigare eller som är nedbruten av produkter med alkohol eller liknande. Men visst, för oss syravänliga är den ju som en ansiktsbehandling.

Etiketter None

7 kommentarer till “Frågelådan: kosttillskott och Drunk Elephant”

 1. ak
  on Oct 10th, 2018
  @ 7:02 pm

  Nope, även om det är (skit)bra att den frodas på bästa sätt, är ordet tarmflora inget som kickar igång lustfyllda känslor. Inte heller det torftiga ordet kost. Fast jag kan sakna den otidsenliga kostcirkeln. Fin ändå. Kanske på ingång igen? Och ”Drunk Elephant”, var går det att beställa prod’? Jag hittade ”Cult Beauty”, UK , ”Sweden FREE SHIPPING on all orders over £40”. Någon som har erfarenhet av deras webshop?

 2. Caroline Hainer
  on Oct 10th, 2018
  @ 7:05 pm

  Världens i särklass tråkigaste ord. “Kost” är inte heller ordet som kickar igång fredagskväll, helt med dig där. Så trist. Och så viktigt. Suuuuck…

  Även jag är intresserad av att veta mer om DEs tillgänglighet i Sverige?! Ska kolla runt bland beautyvänner.

 3. Lena
  on Oct 10th, 2018
  @ 8:20 pm

  Hur gick det med Biologique Recherche? Testade du? Folk var ju som galna i märket. Nu hör man inte lika mycket längre..

 4. Ebba
  on Oct 11th, 2018
  @ 3:27 pm

  Tack för svar! Förtydligande angående DE: det säljs alltså inte i Sverige utan det är cult beauty och space NK (båda brittiska sidor) som tagit in det exklusivt till EU och de fraktar till Sverige. Precis som du tänkte Caroline, så finns dock inte Sukari baby facial att köpa där pga för hög syra!

 5. Maja
  on Oct 13th, 2018
  @ 7:21 pm

  Du beskriver dofter så fint! och ger många bra tips så jag tänkte också fråga.
  Jag avskyr allt vad mysk, amber, vetiver, trä heter. Kort och gott alla basnoter i 99% av alla parfymer. Jag vill bara dofta mjukt och fräscht som en gräddig bodylotion. Finns det sådana parfymer? inte massa blommor heller tack.. lite hermes eau merveille bleue utan amber och patchouli.

 6. ak
  on Oct 16th, 2018
  @ 4:11 pm

  Håller med. Visst är det viktigt med kost o hälsa men likväl går gäspningsreflexen igång. Gjorde en extremt snabb och oseriös sökning på gäspning, då funktionen bakom inte ännu är helt klarlagd. En teori rör som bekant tristess och de här raderna hittar man i ”Topphälsa”, gäsp: ”När kroppstemperaturen höjs över det normala kan intaget av syre få kroppen att svalkas. Gäspen blir då hjärnans kylare. Det är på grund av temperaturen som du gäspar när du är trött eller uttråkad. När din hjärna inte är stimulerad lugnar den ner sig och sänker temperaturen.” Gillar verkligen den där sista meningen. Och är det inte väldigt mycket som har blivit så enormt *viktigt* numera? Jag vill bara hälla ut mig på divanen, börja bläddra i en bok och låta pralinen smälta riktigt långsamt i munnen. * Någon erfarenhet av nätbutiken ”Cult Beauty”?

 7. Aha
  on Jul 10th, 2019
  @ 5:29 pm

  Vad bra skriven artikel! Jag har använt TLC Framboost i snart ett år och är super nöjd. Ville åt AHA syran. Däremot hade jag tänkt att kanske gå och få en behandling med men vet inte om man ska ta AHA, BHA, PHA eller någon annan behandling. Kan du rekommendera några bra behandlingar man kan gå på också?

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen