Fifty Scents

Decembertystnad

Jullistor, årslistor, julklappslistor. Jag borde förstås dra mitt strå till stacken och bidra. Om inte annat så i konsumentupplysningens namn.
Men vet ni, jag känner motvilja. Jag delar Annahitas känslor av avtrubbning och konsumtionshets. Jag har ju skrivit om det förut, i början av 2018 var jag nära att lägga ned av exakt samma anledningar.
Det här med lusten. Det här med att kvävas under utskick, uppmuntrande och uppfordrande mail, uppföljarsamtal och en evig press. Att skriva om det ena och det andra, att lotta ut grejer, att ingå i “samarbeten”. Ni som följt mig vet att jag tackar nej och det i sig har blivit en ansträngning nu. Inte för att det är svårt att tacka nej, jag ser ingen anledning att lotta ut kit, men för att det sker så ofta och jag känner att jag avkrävs lite av en förklaring.
Förklaringen är ju enkel: jag tror på ärlighet. Jag tror på glädje och värme, inte kommersialiserad sådan. Jag älskar läsarmail, genuina frågor och undringar. Jag skiter i nya produktlanseringar.
Men balansen i branschen som jag valt att tillhöra ser inte ut så.
Avtrubbningen är värst, att bli blind för priser och tappa lusten att gå in på skönhetsavdelningen för alla märken flyter ändå ihop till ett och samma.
Dock finns det hopp i tunneln. Aftonbladet som lät mig skriva om Lady Gagas smink har varit oerhört positiva till fler sådana idéer. Det är att ta skönhet på allvar, något jag gärna gör och försöker göra. Det är där min lust finns, inte i årslistorna och produkterna.
Jag är en ensamvarg, det måste ni förstå. Lite av en enstöring som älskar att vara själv, som älskar att pyssla hemma. Jag är ointresserad av mig själv som person, att lägga upp bilder på mig själv. När jag får utskick och uppföljarsamtal blir jag både matt och lätt orolig eftersom min ensamma tillvaro rubbas.
Jag hoppas ni förstår vad jag försöker förklara och uttrycka. Låt oss prata, låt oss bolla lite frågor och snack. Det är det jag försöker att säga. Och så kan vi kanske strunta i listorna och köpen i år?

Etiketter None

7 kommentarer till “Decembertystnad”

 1. den pyttelilla gudinnan
  on Dec 16th, 2018
  @ 8:21 pm

  Produkthetsen är i bästa fall tråkig, i värsta fall rent skadlig. Jag uppskattar innerligt alla beautybloggar som bidrar med mer än att bara agera reklampelare.

  Ps: Mitt bästa julklappstips är att baka kakor till alla. Har gjort så i flera år, det är enklare, billigare och uppskattas alltid.

 2. ak
  on Dec 17th, 2018
  @ 12:16 pm

  Det finns alltid en risk med ställa frågor, ty inte sällan bollar någon frågan tillbaka o undrar: ”Vad tror du själv? ” och verkligen förväntar sig ett svar. Eller att den som har förmågan att problematisera, per automatik även avkrävs ett ansvar. ”Kom med en lösning då”! När jag läste ditt inlägg, associerade jag till podavsnittet ”The madwoman in the refuggee camp” av Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Lyssnartips <3 Ps. Håller med dpg. Det är kul med kakor, både att baka o knapra : )

 3. Minimalisten
  on Dec 20th, 2018
  @ 8:46 pm

  Låter jättebra! Det är ju därför det är fortsatt relevant att följa dig år ut och år in. God jul!

 4. Victoria
  on Dec 20th, 2018
  @ 10:12 pm

  Men ändå… parfym va. Jag har helt tappat bort mig. En gång använde jag Rosabotanica tack vare dig och älskade den.Nu står TF black orchid och YSL black opium och dammar igen tillsammans med nån ny Prada och Boss Intense… jag vet inte, jag hittar inte rätt. Brukade gilla Tom Forden men nä… jag vill ha nåt som är som sammet o läder o kaffe o patchouli o mörkögda italienska filmstjärnor o överblommade pioner och chokladmousse.. Typ nåt sånt. Du vet…

 5. Eli
  on Dec 23rd, 2018
  @ 4:16 pm

  Det här är inte ett försök att vara elak, men jag känner att jag behöver vara otroligt tydlig. Som läsare är jag också OTROLIGT trött på adlinks och krystade samarbeten. Jag orkar inte läsa konsumtionshetsande skönhetsbloggar. Jag gillar personlighet, reflektioner, folk som tipsar om produkter de själv väljer och älskar. Det gör mig inget om det är en hobby och inläggen kommer sällan. Hellre det än detta ständiga utspottandet av info om lanseringar och system för hudvård. Jag slutade läsa annahitas blogg för länge sedan, för att hon var så otroligt prisblind och skrev ändlösa listor över hudvårdsrutiner hon fått plocka ut från ngt hysteriskt dyrt märke. Jag kände ba att d va så OTROLIGT verklighetsfrånvänt och hetsigt. Jaha, du har ett hudvårdssystem du beskriver som totalt kostar över 9000 för alla produkterna. Där klippte jag med hennes blogg för där kände jag att hon tappat kontakten med verkligheten.
  Jag har inget emot att folk gör samarbeten för att få produkter att testa eller för att få pengar för att kunna driva verksamheten. Men jag BEHÖVER inte en så hög takt av inlägg i de bloggar jag följer. Jag följer sminkbloggar på andra grunder. T ex, att de har liknande hudton, så jag kan se hur produkter blor. Att vi har liknande smak, så de skriver om produkter jag är intresserad av. Gillar när flera recensenter delar en blogg och skriver noggranna texter om produkterna, som konsumentupplysning. Eller att de är kreativa makeupartister som man kan inspireras av.
  Adlinks är av noll intresse. Rabattkoder av koll intresse. Tips, ja. Köphets, nej.

 6. Annahita
  on Jan 22nd, 2019
  @ 1:58 pm

  Caroline: Jag har alltid älskat ditt fundersamma skrivande, och många andra med mig. Det är därför du håller dig ständigt relevant, och får dina läsare att våga pröva sina egna idéer tillsammans med dig. Det känns skönt att veta att jag inte är ensam i de här tankarna om avtrubbning, vidrigt är det, och det kändes som en otrolig lättnad att gå ut med beslutet att lägga ner skönhetsbloggandet. Pressutskicken slutade omedelbart.

  Eli: Jag såg din kommentar nu och förstår dig fullt ut. Jag insåg att jag blivit prisblind, det är ett faktum, jag vet inte längre vad en mascara kostar eller vad folk betalar för serum, det är väldigt väldigt lätt att tappa kontakten med verkligheten när man är mottagare av pressutskick. Jag vet inte ens vad jag själv “egentligen behöver”, eftersom att jag har såna mängder. Orkade inte med mig själv till slut, speciellt när jag tänker på att vi är på god väg att shoppa ihjäl klimatet, och det fanns ingen annan lösning än att sluta skriva om skönhet helt och hållet. Vet inte vad jag vill med detta, annat än att jag önskar att du skrivit detta till mig när du började känna att mitt skrivande skaver. Jag hade behövt höra det! Hursomhelst, jag uppskattar att jag fick möjlighet att ta del av dina tankar, de är viktiga.

 7. Eli
  on Jan 27th, 2019
  @ 12:09 pm

  till Annahita:
  Förlåt, jag låter så otroligt hård i tonen i min kommentar. Jag ska inte ursäkta mig med att “det inte var meningen”, för i stunden VAR det meningen, det var som att en propp lossnade och jag FATTADE varför jag återupptäckt din blogg ca 10 ggr och alltid droppat av som läsare.
  Men jag borde ändå ha sett över tonen i min kritik.
  Jag försökte så hårt att älska din blogg pga gillade så många av grejerna du skrev om, tyckte du gjorde fina sminkningar, var rolig etc. Men någonstans blev jag alltid också så otroligt stressad av att läsa den, på ett sätt som jag inte blir av de flesta andra sminkbloggar/konton jag läser. Det tog ett tag innan jag insåg att det var för att de i princip inte använder några adlinks (t ex). Och jag fattar verkligen att vill man jobba med sitt konto/blogg som inkomst så kanske det är villkoret för att överleva, man måste göra samarbeten och köra adlinks. Och jag kan inte direkt säga “men då kan man göra det på andra sätt!” för jag inse ju att JAG inte vet vilka andra sätt det skulle vara. Jag har inget förslag. Men som skönhetskonsument har jag insett att jag inte fixar att känna mig stressad. Jag vill inte stressas till köp eller känna mig stressad över att jag inte har råd med behandlingar och hudvårdssystem som ska göra min hy så perfekt att jag bara behöver lite puder. Jag får ha tålamod med att mina favoritskribenter skriver mer sällan, när de har lust, och verkligen uppskatta de inläggen.
  Jag uppskattar din omläggning. Den verkar bra för dig. Och den tvingar även mig att titta kritiskt på min konsumtion, även om det är jätteobekvämt. Tack för det.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen