Fifty Scents

Ett steg fram och två steg bak

Idag fick jag en märklig förfrågan från ett företag. Jag fick fler sådana förut, om att åka på pressresa, att träffa någon forskare, att intervjua en parfymör.
Jag tackar i regel nej, jag har inte åkt på något sådant på flera år. Istället för en lång utläggning om industrins väloljade hjul och så är mitt främsta argument numera klimatet. Såklart. Jag flyger två långresor om året redan, jag kan inte på något sätt motivera att resa någonstans över en dag eller två.

Nå.

Företaget ville flyga mig till Sydamerika för att visa upp sitt miljösamarbete med ett ställe där, som återvinner plast åt dem.
Jag var tvungen att tänka några varv: flyga till andra sidan jorden för att diskutera deras miljöjobb?

För inte länge sedan diskuterades en resa företaget Nelly gjorde där man flög ned 200 influencers till en solig plats i sydeuropa för att boosta företaget som börjat profilera sig som hållbart.

Nu skriver jag inte detta för att basha företagen. Jag skriver detta för att jag inser att det handlar om att låta handling föregås av statements och ibland är det faktiskt svårt att göra tvärtom. Ibland tänker man inte ens på det. Till exempel håller jag med Nina Åkestam och Jessa Crispin som menar att när man reducerar feminism och kvinnokamp till att bära t-shirts med slagord och “alla som vill att män och kvinnor ska ha lika lön är feminister” är rörelsen död. I alla fall menlös. Det betyder ingenting om inte handlingen finns där.
Jag vet att jag gjort mig skyldig till detta. Tonat ned, försäkrat i synnerhet män om att feminism inte måste betyda militant feminism, herregud nej, utan mest bara jämställdhet. Och det vill väl alla ha, eller hur?

Jag inser nu att detta är samma sak som att flyga till Sydamerika för att beundra något företags plaståtervinning. Om företaget verkligen var miljömedvetet på riktigt skulle de inte flyga ned folk. De skulle kanske inte ens använda plast? De skulle kanske se över sin verksamhet över huvud taget.


Etiketter None

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen