Fifty Scents

Saker man behöver

Jo, jag var ju med i Stil i P1 alldeles nyss och pratade om tvål. Älskar sånt. Att berätta om en microföreteelse (tvål i det här fallet) som säger någonting större (om politik, historia, kultur i det här fallet).
När jag pratade om tvålens status och historia talade jag också löst om den genomgripande samhällskulturen, svunnen ur en växande medelklass, att uppgradera vardagssaker. Att köpa hantverksmässigt tillverkade grejer som såpa, tvål, choklad, öl, bröd…allt sånt man lika gärna kan köpa industri- och masstillverkat.

Men vi har hellre en dyr monstera än en vanlig bladväxt från IKEA, en dyr kaffemaskin istället för vanligt brygg etc. Alltså, det är en samhällsutveckling. Där tvålen är ett fint exempel.

Finns det några tillfällen då det är befogat att uppgradera på detta viset? Ja, absolut. När man stöder en lokal produktion istället för en global, importerad sådan. När det påverkar kvalitén, som i fallet bröd.

Sedan finns det ju ett gäng varor där uppgraderingen inte är nödvändig men som skänker någonting annat: skönhet i badrummet, en känsla av lyx och så vidare. Är det viktigt så kan man göra val utifrån detta men också, samtidigt hållbara val. Eller i alla fall mindre förgängliga.

Här är till exempel en nagellacksborttagare från & Other stories. Köper man den så stöder man å ena sidan en global industri, en kedja. Men också en kedja som tack vare sin storlek har saker att säga till om i underutvecklade länder där tillverkning sker.
Du köper en svindyr nagellacksbortagare (120 kr) men du köper en som stör mindre i naturen och på sopberget eftersom den till största del innehåller oljor och inte aceton.
Den ser snygg ut på en hylla, inte alltid oviktigt. Funkar den? Ja, inte kanske på glitterlack eller lack i flera, tjocka lager. Men om man som jag har en typ nude eller ett lager glans bara så funkar det utmärkt och luktar inte heller

En vanlig ansiktsolja kan man hitta i många olika utföranden. Vissa kostar multum, andra inte särskilt mycket alls. Det bästa är egentligen att kombinera olika oljor eftersom man då kan få ut olika egenskaper. Alltså, en som binder fukt och en som jämnar ut fettproduktionen, till exempel.
Men en bra allround är jojobaoljan. Den är mjukgörande och funkar både i ansiktet och på armbågar och nagelband. Den är lätt i konsistensen och därmed också bekväm att ha att göra med. Dessutom håller den bra, alltså den blir inte mindre potent efter att man öppnat den utan man kan ta tid på sig att använda den.
Som sagt, det finns många olika prislappar på kallpressad jojobaolja därute. Jag gillar den här från Organic Makers. Märket är svenskt och ser till att ingredienserna producerats under schyssta arbetsvillkor. Dessutom är priset bra: 110 kr för 60 ml. Oerhört fördelaktigt jämfört med många andra face oils från extremprofilerade skönhetsföretag därute, eko eller ej. Vissa kostar ju upp emot tusenlappen vilket jag har svårt att se motiveringen till. Ja, även om de innehåller retinol.

Sedan måste jag säga att jag verkligen gillar den här tandkrämen från svenska The Humble Co. De tillverkar tandborstar med skaft i bambu och lite andra grejer. De jobbar för eko och schyssta arbetsvillkor.
Just den här tandkrämen (39 kr) går ju in under den typen av varor som finns för mycket billigare pris. En vanlig tub får man väl under tjugan? Den här är dessutom en nätt 75 ml, det vill säga lite mindre än en vanlig storköpstub. Men här får man stödja ett svensk företag, fairtrade etc och dessutom måste jag säga att mintsmaken är mer mintblad än tja, tandkräm, om ni förstår vad jag menar.


Etiketter None

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen