Fifty Scents

Tecken i tiden

På två veckor har jag fått två inbjudningar om pressresor. Jag ska flygas till ett märkes huvudkvarter och labb, eller till ett märkes nya, effektiva fabriker. Jag ska få se hur man jobbar med hållbarhet.

I vilken utsträckning är skönhetsindustrin en hållbar bransch? Egentligen inte särskilt. Plastförpackningar är de vanligaste, följt av glas och metall. I Sverige är vi okej på att återvinna men i större industriländer som Storbritannien och USA, för att inte tala om Kina och Asien, är man värdelös på det.
Sedan behöver vi inte ens nämna produktion och – en riktigt jobbig grej – transport. Mikroplasterna och mikropärlorna och annat skit i skrubbkrämer är på väg bort. Från hyllorna ja, men de är ju kvar i haven.

Skönhetsindustrin, om man vill vara cynisk, tjänar på luftföroreningar. Man säljer mer fuktkräm, man marknadsför anti-pollution-krämer.

Jag tackade nej till dessa resor. Med hänvisning till att det låter som en kontraproduktiv idé att flyga till en fabrik för att påvisa hållbarhet. I synnerhet när produkterna förpackas i icke-återvunnen plast och papper och fraktas jorden runt (om inte produkterna så ingredienserna).

Etiketter None

2 kommentarer till “Tecken i tiden”

 1. den pyttelilla gudinnan
  on Apr 18th, 2019
  @ 9:43 am

  Visar på hur hycklande företag i regel är. De är bara (eller framställer sig som) så etiska som de måste för att inte skada försäljningen.

 2. Charlotte
  on Apr 18th, 2019
  @ 10:04 am

  Du har sånt civilkurage! Du är min idol!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen