Fifty Scents

Frågelådan speziale: Att bära parfym

Har på senare tid återupptäckt mitt fantastiska doftsinne och börjat njuta så otroligt av dofter. Tror det handlar om att jag flyttat till USA och dels har mer disponibel inkomst, dels att jag får en massa nya doftinslag bara genom att vara i Kalifornien, men också nån slags sentimentalitet. 
I alla fall. Jag går och sniffar i massa små independent parfymbutiker, pratar med den nördige mannen på Barney’s, lär mig om iris och hör en massa parfymörers namn. 
Men jag lär mig inte på rätt sätt. Jag vill veta mer om både dofterna i sig , vilken som är vilken och hur de funkar på min hud. Men jag vill också lära mig mer teori: om historia och status och … kemi och ingredienser. Hur börjar jag? Finns det nån bok som ”salt, fat, acid…” fast för dofter?


Hej! Vilken fantastisk känsla – låta doftsinnet vandra fritt, stryka fingrarna längs glasdiskarna på Barney’s… Du har ju redan börjat din doftutbildning: med själva upplevelsen.
Jag skulle rekommendera klassikern Essence of Perfume av Roja Dove. Den går igenom historia, kultur, de stora parfymhusen, noter och går in lite djupare på vissa klassiska parfymer. Tror detta är boken du eftersöker.

Sedan tycker jag att Luca Turin och Tania Sanchez A-Z guide är ett roligt komplement för den doftintresserade. Det är egentligen bara (?) en samling recensioner, runt 2000 stycken, av både moderna dofter och klassiska. Dels är recensionerna roliga, dels är de många gånger upplysande. Som alla bra kritiker, oavsett fält, så är det kunskapen och sammanhanget som gör kritikern. Och Luca Turin (googla honom gärna) är verkligen en oerhört kunnig doftkritiker. Ger många ingångar, odlar nyfikenheten eftersom man vill dofta på allt, och är rolig att utmana sina egna sinnen med. Håller jag med Turin och Sanchez? Känner jag samma sak som dem kring den här doften?
En sak bara: se till att skaffa den absolut senaste upplagan. En äldre upplaga funkar utmärkt, förvisso, recensioner av klassiska parfymer är säkert desamma men i ju senare upplaga desto fler moderna dofter är inkluderade.

Är man också på riktigt intresserad av kemin och hela strukturen bakom parfym så finns en annan klassiker, också av Turin. The Secret of Scent är en genomgång av historia kantad av vetenskap.
Är man mer intresserad av historieberättande, mer lättläst kan man läsa Chandler Burrs The Perfect Scent som är en reportagebok. Han ringde runt till de stora parfymhusen och frågade om han kunde få hänga i ett parfymhus i typ ett år och se hur de skapar parfymer och hur de resonerar kring “marknaden” kontra “konstnärskapet” och så vidare. Bara ett av de stora husen sa ja: Hermés. Ett av få hus som utmärks av total icke-kommersialism (håller på att luckras upp lite nu men ändå). Som haft en in house-parfymör som fått skapa utifrån frihet: ingen hänsyn till varken kostnader eller kommersiell gångbarhet.
Detta kontrasteras med Coty, den största parfymproducenten i världen som tillverkar allt som ligger på Bestseller-listorna på parfymavdelningen på varuhus världen över. Hur resonerar de kring parfymskapande?

Hoppas att dessa böcker, eller i alla fall någon av dem, kan fortsätta att öppna dina sinnen! Stort lycka till!

Etiketter None

En kommentar till “Frågelådan speziale: Att bära parfym”

  1. Helena
    on Jul 3rd, 2019
    @ 5:51 pm

    Tack!!!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen