Fifty Scents

Sa du röka?

En sak som gör att man känner sig väldigt “in the know” är att luska reda på vilka råvaror de stora råvarutillverkarna inom doft lagt in stora beställningar på. Inget får mig att känna mig mer proffsig och initierad.
Detta eftersom beställningen av råvarorna betyder att de användas i dofter vilket då alltså ger en fingervisning om vilka dofttrender vi kan vänta oss. En av dem är cannabis.

I USA har cannabis som doftingrediens smugit sig på under de senaste två åren och i synnerhet det senaste året sedan cannabis blev laglig i flera stater. Doften i sig är söt, gräsig och torr. Själv tycker jag att den doftar sött hö. Jag är inget större fan. Men i parfymväg har man såklart valt att – för det mesta – kontrastera den flummiga cannabisen med andra dofter, som citrus eller tallbarr för att gå från hippie till…hipster?

Det finns två olika slags cannabisparfym. En som görs på ren cannabisolja, alltså äkta cannabis. En annan som tagits fram på industriellt vis och alltså är oäkta och funkar även där cannabis är olaglig.
Sedan finns också CBD. Cannabisen innehåller flera aktiva ämnen (de kallas cannabinoider). Ett av dem är THC, det är ämnet som ger den hallucinogena effekten och/eller psykoaktiva. Tar man bort den delen av cannabisen men behåller CBD så behåller man de lugnande egenskaperna utan den drogklassade komponenten.

CBD läkemedelsklassas i Sverige men vi har regleringar vad gäller tillåtna halter och bruk. I USA och i synnerhet stater som Kalifornien (där cannabis är lagligt och där synen på alternativa medicinska metoder är hyfsat liberal) har man sålt CBD-produkter i matbutiker. Man säljer CBD-choklad och CBD-godis. Men CBD-beivrarna menar att de lugnande och läkande egenskaperna också funkar utvärtes på kroppen och därför säljs också ett gäng hudvårdsprodukter med CBD. Om det verkligen funkar på det viset är fortfarande oklart. WHO menar att CBD absolut kan ha positiv effekt när det tas intravenöst och det bedöms som mycket säkert dessutom. Men man är tveksam till om det verkligen har en effekt när det stryks på huden. Där behövs mer studier helt enkelt.

Tills dess: cannabis som trendingrediens i kommande säsongers parfymer och doftljus! Minns vart du läste det först!

Etiketter None

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen