Fifty Scents

Svettens tid

Jag har en släkting som verkar älska alarmerande rön. Visste jag att parabener är livsfarliga? Visste jag att sulfater är dåliga?

Varför är de dåliga, frågar jag.
De är dåliga för huden, svarar hon.

Hon har länge bedrivit en kamp där hon med bestämdhet hävdar att anti-perspiranter bidrar till bröstcancer. Hon är inte ensam, den här artikeln som en vän skickade, tar upp fenomenet.
Jag har skrivit om skillnaden mellan deodorant och anti-persiprant förut. Egentligen är själva orden supertydliga: de-odor, alltså ta bort odör. En produkt som maskerar dålig lukt. Den tar alltså inte bort svett eller förhindrar svettning, den maskerar den bara eftersom den luktar gott.
Anti-perspirant, alltså mot svettning. Den aktiva ingrediensen är aluminium som används i olika former (listad olika namn med “aluminum” eller “alum” i ingredienslistan – se upp! Kan finnas även i de som påstår sig vara “helt naturliga”!).
Aluminium, oavsett form, fungerar som ett salt som binder upp och torkar ut svettdropparna. Sedan finns vissa studier som menar att den täpper till porerna så att svetten inte kommer ut. Så kan det alltså vara. Men forskare påpekar också att vi har svettporer över hela kroppen, skulle några “täppas igen” kommer svetten ut ändå. Och det ska den göra! Svett är bra. Att svettas reglerar kroppstemperaturen!

Själv använder jag sällan deo eller anti-perspirant över huvud taget. Men det beror mest på att jag är nojig för kläder och att jag sällan svettas just under armarna.
Men vill man använda deodoranter eller aluminiumfria deos så kan doften ibland bestå av parfym eller eteriska oljor som doftar gott. Inte alla är känsliga för alkohol (som ju parfym till största del består av) eller eteriska oljor. Jag är det. När jag använt till exempel den här från Schmidt’s Naturals så har min hud reagerat. Då är jag hellre utan.

Så, jag menar, att ta bort någonting men ersätta det med något annat är inte alltid det bästa heller. Dock är ett starkt argument – för min del – mot aluminium att det är dåligt för naturen, i synnerhet livet i hav och sjö. Här är ett tips på en deo utan aluminium och utan doftämnen. c/o Gerd är dyr, 199 kr, men har då fördelen att den är svensktillverkad.

Etiketter None

2 kommentarer till “Svettens tid”

 1. Sara
  on Jun 28th, 2019
  @ 8:53 am

  Hej! Deon du länkar till innehåller alun – dvs aluminiumsulfat, så inte fri från aluminium, men ingen aluminiumklorid om man nu vill undvika det.

 2. Caroline Hainer
  on Jun 28th, 2019
  @ 9:08 am

  Tack, jag ska formulera om mig där. Just naturligt kaliumaluminiumsulfat ska vara risktfritt till och med att äta och förekommer naturligt i naturen (i Sverige har man tydligen utvunnit det sedan 1600-talet?).
  Men det är också precis som du säger det ÄR ett aluminiumsalt (dvs – inte fritt från aluminium). Men man skulle också kunna argumentera för att det passerar eftersom det inte innehåller klorerade föreningar.

  http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/705178/POTASSIUM_ALUM/#

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen