Fifty Scents

Frågelådan: akne

Just slutat med p-piller och känner att min hy är på väg att spåra ur. Har sedan tonåren haft problem med småfinnar i varierande omfattning. Med p-piller (yasmine) blev min hy mycket bättre, någon enstaka blemma någon gång.
Nu har min hy blivit fetare, jag har fått några finnar, och “myrkrypningar” i hyn skvallrar om att fler är på väg. Har du något tips på hur jag kan få huden i balans?
I dagsläget försöker jag att använda mig av “snälla” former av rengöring och återfuktning, som jag upplever inte ger mig finnar, och behandlar akne med BHA och AHA (paulas choice) varvat med basiron.


Akne är för jävligt. Och inte blir det roligare av att det kan vara svårt att komma åt själva roten till problemet. För tyvärr kan det vara så att man måste utföra detektivarbete för att verkligen kunna sätta dit boven.

Nu vet jag inte hur länge det var sedan du slutade med p-piller men det kan ju vara så att huden befinner sig i någon slags acklimatiseringsfas. Men låt oss säga att den inte gör det eller att problemen fortsätter. Då låter snälla former av rengöring och återfuktning bra. Förbjud allt med alkohol, parfym eller ansiktsvatten och tonics med “sammandragande effekt” (de tenderar att torka ut och/eller ha massor av alkohol).

BHA är ett toppval. Känner du att AHA blir för uttorkande så kan du dra ned på den men fortsätta med BHA och istället punktbehandla med någon produkt med klassiska ingrediensen benzoyl peroxide. Jag själv har inte jätteimponerande erfarenheter av just detta men generellt brukar det kunna dämpa blemman och förkorta livstiden för den, hehe.

Däremot har det hjälpt mig att se över andra potentiella medbrottslingar. Går du ofta på gym men tvättar dig i ansiktet först när du kommit hem, långt senare? Stressar du? Jobbar du i ett kontor med torr luft?

Du bör också göra en hudanalys (ta hjälp av ett proffs om det är svårt). Ibland tror man att man är torr eller fet men de allra flesta av oss har blandhy. Som dessutom ändrar sig efter saker som väder och årstid. Så vad har din hy för tillstånd just nu? Detta kan också hjälpa dig att spåra boven i dramat. Är det kanske så att du upplever att huden är fet men i själva verket är den yttorr. Yttorrhet i sig är ofta ett tecken på att man behandlar huden på ett inte helt rätt sätt och/eller att man vistas i en miljö med torr luft som huden försöker att kompensera för. En balanserande produkt kan hjälpa. Och c-vitamin.

Mitt råd är alltså, sammanfattningsvis, att försöka kartlägga din livsstil och dina vanor. Jag vet att det är trist. Och att ha superkoll på ingredienserna du använder – också i makeupprodukterna, vara fortsatt snäll (som du verkar vara!) och ha en starkare benzyol peroxide-produkt tillhands för punktbehandling.

Etiketter None

3 kommentarer till “Frågelådan: akne”

 1. H
  on Aug 13th, 2019
  @ 6:09 am

  Tack för ditt svar Caroline. Jag försöker att tänka på de där omkringliggande faktorerna men det är tyvärr check, check, check på gym, kontor och stress.

  Stress är kanske det viktigaste men också det svåraste. Brukar försöka tvätta ansiktet direkt när jag kommer hem efter träning, men tycker att det kan kännas krångligt att ta bort smink innan, när man tränar efter jobbet. Särskilt under sommaren då man vill ha solskydd även på väg hem från gymmet.

  Men angående detta med torr kontorsmiljö – varit inne på att köpa luftfuktare: https://www.clasohlson.com/se/Doftspridare-och-luftfuktare/44-3342

  Är det någon som har erfarenhet av det? Kan det vara till hjälp för hyn?

 2. Erica
  on Aug 14th, 2019
  @ 2:30 pm

  Hej!

  Jag vill bara skriva till dig med post pill-akne och kanske vara lite hjälp i detektivarbetet. 🙂 är verkligen inge expert, bara helt vanlig tjej, men kände igen mig i det du skrev och tänkte att det kanske kunde vara till hjälp.

  Sökte själv hjälp för post pill-akne och fick lära mig att det är jättevanligt att aknen peakar 6-12 mån efter man slutat (speciellt med yasmine som påverkar talgproduktionen otroligt mycket mer än andra p-piller). Jag hade så mycket akne ett år efter jag slutat med yasmine att jag ville börja äta igen – det var kaos. Fick då, efter massa olika eftersökningar och hudvårdskonsultationer, förklarat för mig att det är obalans länge efter man slutat med pillret. Jag trodde det va mitt “normala tillstånd” efter så lång tid utan p-piller, men det var alltså fortfarande acklimatisering…

  Så, förutom att ha en bra rutin och allt annat viktigt som tipsat om här innan, är det kanske en idé att ta med tiden utan piller som en faktor. Jag önskar att någon kunde sagt TÅLAMOD till mig när jag krigade mot den där skiten. Hoppas du inte har så jobbig process iaf 🙂

  /Erica

 3. H
  on Aug 15th, 2019
  @ 7:12 am

  Hej Erica,
  Tack för ditt svar och hjälp i detektivarbete 🙂 Har just slutat, så hoppas att huden inte ska försämras ytterligare under månaderna framåt. Just nu känns det lite bättre, men blir det värre igen längre fram så ska försöka tänka tålamod.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen