Fifty Scents

Gör hudvården någon nytta?

Har du några tankar kring boken “Hudbibeln” av forskaren Johanna Gillbro? Hon menar ju att i princip 90% av hudprodukter gör ingen skillnad – typ skit i serum, syror, masker, ha en kräm och ev en rengöring. Jag tycker både det låter befriande men också deppigt pga jag tycker hudvård är så himla kul och älskar att hålla på med produkter MEN poängen är ju fortfarande att de ska göra någon skillnad eller bidra med något annars är det ju otroligt mycket slöseri med pengar. Så nyfiken kring dina tankar här!

Jag tycker det är en så oerhört bra fråga. Om man kokar ned det hela så handlar hela hudvårdsfrågan egentligen om två saker. Först och främst: hur mycket skillnad kan en creme egentligen göra?
Sedan filosofi, livsstil och kultur: varför vi smörjer oss över huvud taget.

Jag skriver detta så att ni är beredda på ett långt svar.

Man brukar säga att man kan påverka huden till högst 30%. Då syftar man på påverkan av saker som rynkor, lyster och hudtillstånd, alltså om huden är fet eller torr eller liknande.
Resten är genetik och livsstil. Att den allra, allra största delen är genetisk verkar forskning världen över vara överens om.
Så om vi tänker oss en pyramid som symboliserar hudens påverkan är den största, grundläggande delen genetik.
Sedan kommer en mittendel som är livsstil. Här hittar vi saker som exponering för solen, stress, kost, sömn och motion.
Den lilla toppen är yttre påverkningar som hudvård. Utöver den en liten, liten del som är professionell hudvård och behandlingar och den allra minsta lilla toppen är kosmetiska ingrepp eftersom hudvården bara kan hjälpa till en viss gräns.

Då är ju frågan, vad exakt är det vi kan påverka?

Vi har ju några fakta att förhålla oss till, som att huden förändras genom åren. När vi blir äldre tappar huden fukt och vår talgproduktion minskar. Huden blir torrare och porerna större, som följd.
Kollagentillverkningen börjar sacka, resultatet blir åldrad hud och rynkor.
Detta vet vi. Detta försöker vi motverka eller försena. Och till viss mån går det. Vi kan tillföra fukt till huden som gör att huden mår bättre och ser mer levande ut.
Vi kan använda retinol, peptider och syror som AHA för att hjälpa cellförnyelsen på traven. Också bevisat.
Vi kan också minska hudbesvär som akne med hjälp av syror som minskar talgproduktion och hudirritation.
Sedan finns det topiska, alltså ytliga, produkter som kan ge ett intryck av en friskare hy. En trött, torr hud ser ju omedelbart gladare ut om den får lite fukt. Eller en lätt, torr olja som squalene eller nyponros, som ger en trevlig glans.

Vad vi inte kan göra är ju att bli av med rynkor, drastiskt minska rynkor, drastiskt minska ärr eller röda fläckar (vad än Bio-oil påstår). Där krävs laserbehandling. Utöver det är det kniven som gäller. Mer kan vi inte göra.

Men här uppstår den största konsumentfrågan: hur vet jag då vilka produkter, med dessa bevisade potenta ämnen, som är bra? Hur väljer jag rätt retinolprodukt bland alla hundratals som finns? Hur väljer jag rätt AHA bland alla oräkneliga AHA-produkter?
Det är här, anser jag, som Gillbros påstående om att 90% av produkterna på marknaden är helt verkningslösa kommer in. Jag har ingen siffra på hur mycket av det som säljs som är verkningslöst eller – detta är lika viktigt – felkomponerat. Till och med den mest potenta AHA-syra eller den mest koncentrerade fuktkräm sabbas av att man blandar upp det med alkohol, parfym eller vad det nu kan vara. Och det är jättevanligt. Jättejättevanligt. Att man blandar i ämnen som får produkten att dofta gott eller “kännas len på huden” eller liknande. Som alltså inte fyller någon verksam funktion utan är där endast för känslan och för välbefinnandet. Går man på ett spa vill man kanske dofta citrongräs och gurka snarare än ingenting alls, det är psykologiskt. Här kommer frågan om kultur och filosofi in. Ja, visst smörjer vi oss för att vi vill se resultat. Och visst gör det absolut ringa skillnad om min creme har rosenextrakt eller en halv procent sheasmör. Men känslan av egentid, ritualen och den meditativa syssla som egenvård är ska vi inte ignorera i sammanhanget. Den är inte viktigast men den är heller inte obetydlig.

Men. Alltså. Utan att ha en siffra har jag absolut inga som helst svårigheter att se att det mesta på den så kallade marknaden är om inte verkningslöst så i alla fall inte optimalt. Inte optimerad på grund av formula och övriga ingredienser.

Det är därför, tycker jag, det är så viktigt att ha lite realistiska föreställningar, även om det är tråkigt. Det är här man blir en trist tant som sticker hål på de mest ljuvligt doftande drömmar om ungdomlig hy som allehanda marknadsförare lockar med.
Bättre då att vara realistisk. Det finns inga mirakelprodukter, knappt ens mirakelingredienser. Däremot finns det fina ingredienser som absolut kan ge ett märkbart resultat på saker som akne, lyster och spänst. Och det är väl gott nog med de målen? Det måste det vara, för vi har inte nått längre.


Etiketter None

3 kommentarer till “Gör hudvården någon nytta?”

 1. Maja
  on Aug 18th, 2019
  @ 9:37 pm

  Otroligt bra förklarat och intressant inlägg! Min mamma är 60 och har noll rynkor, dock stora porer och lidit av akne. Precis som jag. Otroligt jobbigt men då har jag en rynkfri framtid att se fram emot haha. Min mamma har heller aldrig använt serum, krämer eller rengöringar. Bara tvättat med tvål och vatten. Vilket jag aldrig skulle göra! ? Har testat nästan ALLT men det som verkligen funkar är retinol! Mina ärr både djupa och röda är nästan helt borta. Så jag kör på fukt och retinol och inget mer.

 2. Anna
  on Aug 18th, 2019
  @ 10:51 pm

  Kan du inte skriva något om hur moral har blivit en större del av diskursen runt hudvård på senaste tid? lite på samma sätt som den alltid funnits vad det gäller kroppsform. Både vad det gäller femtonstegrutiner men också någon slags militarisering av “MaN Får FakTiskT FinnAr Av ChOklAd”; jag såg någon beauty-guru sitta i ett instagraminlägg och säga att inget annat spelar någon roll om man inte Äter Rent. Jag fattar att en dels hud påverkas av kost, men som innehavare 10000% hormomstyrd acne som bara receptbelagd retinol ($260 per tub) hjälper helt mot… smockan hänger i luften. Och jag ser småtjejer som säger saker som “om jag vara drack åtta glas vatten om dagen och slutade äta pizza helt skulle jag inte vara så ful”. Bra hud betyder liksom att man är god och flitig, och finnar eller torr hud har man för att man är lat och dålig.

 3. ak
  on Aug 26th, 2019
  @ 12:08 pm

  Så bra sammanfattning av Hudbibeln. Tack för länk till HMS o Amanda Mulls artikel i The Atlantic: ”The general folk wisdom of skin care has two simple steps. Step 1: Do healthy things. Wash your face, avoid the sun, stay hydrated, wear sunscreen, and get plenty of sleep. Step 2: Apply the right goop to your face, in the form of creams and serums. This advice is repeated over and over again in woman´s media, with an almost religious authority. If you find the right product and live the skin care lifestyle (No alcohol! No dairy! Don´t enjoy anything!), then you will rewarded with the glow of the youthful and righteous.” Precis…Men med det sagt, de sista tio procenten återstår. Och de fina ingredienserna. De vill man ju åt.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen