Fifty Scents

Nu säljer vi etiskt!

Jag hörde en story om The Body Shop. De har ju länge jag kan minnas marknadsfört sig som ett etisk företag som också framför allt skippas djurtestat. Det har varit en stor grej i deras branding, att jobba mot djurtestat smink.
Men på senare år har de tonat ned och sedan skippat just den delen av märket helt eftersom man sedan 2004 förbjudit sminktester på djur i EU. Med andra ord – det blir ju då ingen usp att man är ett märke som inte djurtestar. Helt logiskt.
Men tydligen har detta förvirrat kunder som frågat om det är så att The Body Shop börjat med djurtester eftersom man slutat positionera sig mot djurtester.

Jag kom att tänka på detta när var på en lanseringslunch för ett hårvårdsmärke som heter WeDo. Supercharmigt märke, supercharmiga och älskvärda grundare med en jättefin idé: hårprodukter med ett minimum av ingredienser, som tagits fram på etiskt vis med schyssta villkor etc. Förpackningar av antingen återvunnen plast eller papper.
Jag tänker visserligen att det mest miljösmarta är väl att inte lansera några produkter alls. Men just schampo och balsam behöver vi ju och då är det toppen med alternativ i form av till exempel schampo i fast form som på bilden ovan (149 kr). Noll plastförpackning, enkel att ta med på resa. Fattar inte varför inte fler hårvårdsmärken har detta alternativ. Det är så smidigt! Noll vatten dvs väger mindre vid frakt dessutom, eftersom produkterna görs i Frankrike (gissar jag…eftersom märket är franskt?). Denna produkt är min solklara favorit i kollektionen trots att jag inte testat eller använt den. Men bara idén.
Jag gillar ju också multiprodukter så håroljor som funkar på kroppen är också fint. 399 kr kostar WeDos variant.
Schampo, balsam och de flesta andra produkter som hårmask kostar 229 kr styck.

Men sen till det knepigare. Det jag har svårare för är produkter som lanseras som miljövänliga men som är onödiga. Jag har ännu inte stött på ett märke, varken hudvård eller hårvård, som säger “Vi är supermiljömedvetna, därför släpper vi bara dessa tre produkter, allt man behöver och inga onödiga produkter som man kan vara utan och som därför inte behöver tillverkas över huvud taget”.
Som produkten Detangle som ska hjälpa till att reda ut trassligt hår. De största ingredienserna (förutom vatten, givetvis) är alkohol och parfym.
Eller Scalp Refresh, ett uppfräschande vatten för hårbotten. Fermenterade ingredienser är säkert svinbra, som bambu och probiotika. Nu är jag ju inte kemist men jag blir i alla fall lite nedslagen när dessa, potentiellt potenta ingredienser finns i mindre mängd än alkoholen som är näst största ingrediens efter vattnet. Igen.

Sedan föredrar jag ju mina grejer parfymfria. Men franska märken är verkligen alltid parfymerade. Så även dessa. En typisk stickande odefinierbar blomdoft, inte helt olik den generiska doft som används när produkter som sköljmedel ska dofta “persika” eller “sommaräng”. Hade produkterna varit parfymfria utöver allt annat hade de fått min totala blessing. Men den här doften står jag tyvärr inte ut med. Den säljs dessutom som Scented Hair and Body Mist för 249 kr.

Men ett steg i rätt riktning, såklart. Och som en av grundarna påpekade så har vi kommit längre i Sverige än i Frankrike med tanken på återvinning och sånt så i Frankrike kan detta kännas mer av ett nytt koncept än här. Mer av ett större alternativ. Jag hoppas det, för den positiva känslan kring projektet och de rara grundarna (varav minst en tog tåget till Stockholm från kontinenten – och blev fast i Alvesta) utstrålade en sådan vilja. Jag hoppas på dem och kommer faktiskt köpa den lilla schampotvålen till några vänner som varit på jakt efter just sådana alternativ. Precis som jag.

Etiketter None

2 kommentarer till “Nu säljer vi etiskt!”

 1. den pyttelilla gudinnan
  on Aug 24th, 2019
  @ 7:12 pm

  Jag har också reflekterat lite kring det här med märken som vill framställa sig som etiska, men som ska främja ett etiskt samhälle genom att uppmuntra till masskonsumtion. Precis som du har jag funderat över varför, om ens främsta mål verkligen är att förbättra samhället, man kommer till slutsatsen att det bästa sättet att åstadkomma detta är att sälja produkter, som dessutom liknar det som redan finns på marknaden. Kommer att tänka på lush schampokakor exempelvis. Även om det såklart är att föredra om ens produkter inte är tillverkade av barnslavar och förpackade i 5 lager plast, känner jag liksom att det är väldigt klassiskt att man försöker intala folk att shopping är en god gärning. Behändigt nog för företagen blir det ju också ett argument för folk att konsumera mer, och att vilja skapa ursäkter att konsumera mer.

 2. ak
  on Aug 26th, 2019
  @ 12:33 pm

  Perpetuum mobile. Det ständiga försöket att undvika kognitiv dissonans. Lästips ”Det Cyniska Tillståndet” av Sven Anders Johansson. Lyssnartips: Kossornas Planet, ”Hur ska vi kunna ändra vanor för miljöns skull?”, SR, P1.

  .

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen