Fifty Scents

Hitta rätt hudterapeut

En vanlig fråga från läsare (och vänner och familj) är tips på en bra hudterapeut.

Den frågan är både svår och enkel att svara på. Den är svår eftersom jag såklart inte har samma koll på hudterapeuter som produkter och tendenser. Av naturliga skäl.
Den är också svår att svara på eftersom vad är en “bra” hudterapeut? Det hela beror på vad man vill få ut av sitt besök. Man måste, helt enkelt, ha realistiska förväntningar.

En hudterapeut går man till, eller i alla fall jag, för att dels få diagnos ställd så att jag bättre kan ta hand om huden på egen hand. Och för att göra saker som jag inte kan göra själv lika lätt, som en kemisk peeling, Dermapen, IPL eller annan laserbehandling.
En bra hudterapeut kan diagnosticera huden och blanda en peeling därefter. En bra hudterapeut vet vilken inställning på lasern som funkar bäst på din sorts hud.

En medioker hudterapeut (eller, vem som helst) kan utföra en rengöring, lägga på en mask och massera kinderna. Det är nog så skönt men ingenting som är värt att gå till en salong för. Inte enligt mig i alla fall. Det räknas mer som ett spa-besök.

Så hur vet man? Förutom research på nätet så är ett medlemskap i SHR en bra indikation. Det garanterar inte bara att utövaren har uppfyllt krav på utbildning, kunskap och hygien utan också att du som kund har ett visst skydd mot felbehandling. Nog så viktigt.
Här kan man söka bland anslutna medlemmar.

Vet man ändå inte vart man ska börja och tycker att SHRs lista är jobbig så föreslår jag de “kända namnen” och de större klinikerna och salongerna. Akademikliniken, Eriksbergskliniken, NK, Inskinity…

Vad gäller andra typer av behandlingar, som injektionsbehandlingar (fillers och botox) har jag samma råd men med modifikationer. Leta efter en behandlare som är certifierad från Estetiska Injektionsrådet. Som vet hur och var man sticker och vad man injicerar. Kan låta som om jag säger det uppenbara nu men alla fillers och all “botox” är inte samma sak. Vet du på rak arm vad “fillers” är, alltså vad de innehåller? Vet du hur många olika märken det finns ute på marknaden? Många.
Därför skulle jag fråga vilken typ av filler och botox som används. Är det från en känd tillverkare som Restylane? Eller är det från något budgetmärke någonstans ifrån? Bra fillers är inte billiga, bra injektionsutövare är heller inte billiga. Men misstag är ännu dyrare.

En annan sak som är viktig när det gäller att hitta rätt utövare är att de konsulterar dig innan. Att de förklarar vad som kan göras (och inte göras), att ni förstår varandra. Ungefär som en bra frisör.
Be gärna att få se referensbilder, kanske finns de på salongens hemsida.

Här är några jag rekommenderar i Stockholm:

Cardellkliniken, som drivs av två sanningssägande legitimerade sjuksköterskor som jobbat i den estetiska injektionsbranschen i flera år.
De kan allt om olika sorters fillers, om estetikens gränser och har less is more som ledord. Dessutom anser de att den bästa behandlingen är den som syns men inte märks och verkar driva ett lågaggressivt privat krig mot alla fuskpreparat som flödar på injektionsmarknaden.

Inskinity hette tidigare Estetiskt Hudläkarcentrum och kombinerar hudläkarvård med estetiska behandlingar. Båda finns till hands vilket tyder på seriositet. Anna Wetter som chefar för kliniken har också varit aktiv i diskussionen om den oreglerade injektionsmarknaden och ser konsultation som ett absolut måste. Även det seriöst.

New Clinic drivs av två legitimerade sjuksköterskor med en imponerande meritlista. Men de har också ett bra öga för estetik, alltså för de små medlen som kan ge mer symmetri till ansiktet (se bara deras foton). De har till och med tagit fram en slags estetisk formula de kallas “new shape” för detta.

Art Face drivs av Jenny som också är legitimerad sjuksköterska. Det är väl därför hon är så oerhört lätt på handen. Förutom att hon är oerhört meriterad är hon också inte superförtjust i att prata om “lyft” och dramatiska förändringar utan gillar mer tanken på att “återskapa”.

Etiketter None

En kommentar till “Hitta rätt hudterapeut”

 1. L
  on Oct 22nd, 2019
  @ 6:40 pm

  Gillar din blogg har läst den i många år. Eftertänksamt och ingen hets.
  Jag undrar vad du använder för hudvård själv?
  Jag har mycket problem med min hud, trots att jag passerat 40.
  Jag vet att mycket kommer inifrån kroppen, men är ändå nyfiken på vad du använder.
  Kram

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen