Fifty Scents

Greenwashing

Greenwashing exhibit A

Hittade ett prima exempel på greenwashing. I korta drag: greenwashing är när ett företag marknadsför sig själva eller sin produkt som miljövänligare än de är.

Som det här företaget Shea moisture och den här tvålen. Notera hur de vill att vi ska tro att den här produkten är en “100% Virgin Coconut Oil Shea Butter soap”, alltså en tvål med två naturliga, härliga ingredienser.
Notera sedan hur denna tvål är gjord med “Fair Trade & Natural ingredients”.

Lögner och fler lögner

På sidan av tvålen (och även på hemsidan) berättar företaget om sin fina familjehistoria och sina härliga värderingar.
(Företaget säljer också produkter i Sverige) De djurtestar inte, det är ju bra. De använder certifierade organic, natural och fair trade ingredients. Problemet är att just denna stämpel, detta signum, inte tillhör någon officiell organisation. Det är inget officiellt certifikat, alltså ingen garanti.
(Ingen jag känner till i alla fall eller kan hitta online men säg till om jag har fel!)

Den mörka sidan av tvålen

Sedan kommer vi till det riktiga mörkret, den verkliga greenwashingen. Kolla nu ingredienslistan noga. Minns att detta ska vara en “100% Virgin Coconut Oil Shea Butter”-tvål, det står ju det på tvålen.
Minns också att den ska vara både fair trade och med “certified organic ingredients”. Observera att man också skryter med ingredienser som inte finns med, eftersom man är en naturlig och fin produkt: inga parabener och mineraloljor.

Well, well, well. Näst största ingrediensen är sodium palm kernelate, alltså ett derivat från oljepalmen, alltså del av palmoljeskördningen. Vidare innehåller den palm acid och palm kernel acid, också från palmolja (liksom glycerin, som också oftast är ett derivat från palmolja). Inte supergrönt om det inte skördats schysst. Hur vet vi att den inte skördats schysst då? Jo, för att kollar man riktigt finstilt så indikerar * och det lilla hjärtat certifierad organic ingredient och en fair trade-ingredient, respektive.
Och var hittar vi då denna * och detta lilla hjärta? På en enda ingrediens! EN! Sheasmöret!

Vidare är parfym den femte största ingrediensen. Och ni vet vad jag anser om “naturliga” produkter som innehåller parfym…

Etiketter None

En kommentar till “Greenwashing”

  1. Beth
    on Nov 7th, 2019
    @ 10:34 pm

    Intressant! Tycker det är ett väldigt vanligt fenomen (iaf enligt min erfarenhet) att när en kvinna får frågan vem dom tycker är den snyggaste kvinnliga kändisen så säger dom alltid namnet på någon som liknar dom själv. Har funderat mycket på varför det är så vanligt men inte kommit fram till nånting egentligen.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen