Fifty Scents

Julen del ett

Börjar ni liksom jag att tänka på julen? Jag sitter egentligen bara och försöker att räkna ut när det är socialt acceptabelt att börja julpynta. Att börja lyssna på jullåtar har jag redan börjat med (maila mig för bästa julskivorna!).

Med jultankarna kommer ju också förstås tankarna på julklappar. Det vore ju förstås fint att bara köpa julklappar på Tradera eller i antikaffärer eller liknande. Men det är varken en total möjlighet eller ens någonting som lockar precis alla.
I så fall tycker jag att det bästa är att köpa någonting som antingen går att återvinna eller som stöder hållbarhetsprojekt och/eller fairtrade. Jag tycker till exempel att flera svenska klädmärken som Rodebjer jobbar så, och det är fint att stödja svenskt mode även om textilbranschen i sig är smutsig. Men att göra medvetna val är vägen att gå om man ändå vill eller behöver köpa nytt.

Man kan till exempel köpa hårgrejer från Björn Axén. Märket av idag är ingenting vad det var under 1980-talet då salongen hade kopplingar till kungahuset och sedan kändes mest damigt. Innan Björn Axén själv testamenterade hela företaget till en ung och helt ovetande Jonas Hellström som gått som lärling under mästaren.

Idag jobbar Björn Axén med hållbarhet. Sånt är lätt att säga och hänvisa till att man säljer grejer i en förpackning av återvunnet papper. Men här handlar det om inhemsk tillverkning, refiller som kostar strax över hundringen. Minimal frakt kring produkterna är också en superbra grej. (Just nu är det 20% rabatt på dem hos Apoteket Hjärtat, för övrigt).

Det hela är seriöst och omfattande, man jobbar med miljön i åtanke också på salongerna. Till exempel genom avfallssortering, något som de tycker ska finnas på alla hårsalonger i Sverige. De har också en bra guide om källsortering hemma av hår- och hudvård.

Själv gillar jag bäst den här shower gel ur “Organics”-serien. Den säljs i en klimatkompenserad förpackning och består till 95% av naturliga ingredienser. Nu innehåller den essentiella oljor och alkohol vilket jag i vanliga fall ryggar för. Men när det är en kroppsprodukt som dessutom är en produkt som ska sköljas av så är det en annan sak, i alla fall för min del.
Dessutom är den så milt och fint doftsatt, långt bort från badbomber och fruktexplosioner i duschen.
Konsistensen är en gel lättare än luft och den håller i en irriterande lång evighet – min tog slut efter flera månader och då använder jag den generöst varje gång jag duschar! (Och nej, jag duschar inte bara en gång i veckan).

Håroljan säljs i klimatkompenserad förpackning även den. Nu är det svårare att återvinna förpackningar som blandar glas och plast (som pipetten här) men det är å andra sidan en så bra flaska att ha! Blanda egen oljeblandning i, göra nagelbandsolja och what not!
Oljan i sig är lite för parfymrik för min smak (flera olika citrusoljor) men för den som inte är lika pjåskig är det en fin olja att försiktigt smörja topparna med. Eller ha i en droppe i handen och blanda med balsam. Som med alla oljor – dryg.

Ett svenskt märke som producerar sina produkter i Sverige är Svenska Krämfabriken. Ja, det hörs ju på namnet. Fabriken ligger i Falun, är jättestor och gör produkter till flera märken.
Man har ett uttalat ekologiskt tänk även där. Med det inte sagt att produkterna är ekologiska (eller att det är lika med garanterat bra produkter) men de jobbar bra med avfallsprodukter som går direkt till förbränning så att ingenting går ned i marken och utsläppen närmast noll. Verksamheten är eko-certifierad så all energi som förbrukas kommer från förnybart bränsle. Det kan man också stödja genom produkter från bland andra svenska Recipe for Men som har en högklassig deo.

Köp tillsammans med den här skäggoljan? Oljan är väl att betrakta som en parfymolja (liksom den här, och den här ur samma familj om än utökad) snarare än en vårdande sådan men eftersom den ska användas på skägget och inte huden borde det vara lugnt. Fin kombo att slå in till en skäggig vän?

Etiketter None

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen