Fifty Scents

Julen två

När vi är inne på julen och julklappar, och i alla fall jag är inne på julen och julklappar, så hamnar man ju också på önskningar till dig själv.
Jag har redan fler doftljus än jag behöver men drar ändå alltid till de ljuva små skapelserna. Klassikern Diptyque släpper ju varje år julljus och inte bara doftar de precis alla de noter som jag älskar överlag (gran, barr, kardemumma, apelsin…) utan de är alltid så jobbigt vackra.
Årets ljus är ingen undantag. Jag menar – kolla. Vackra, eteriska små bilder i bilden. Men den får hamna på önskelistan som stannar i tanken.

Detsamma gäller ju den här broschen. Den som tyckt att broscher är för de mognare damerna (jag har tyckt det) får sig en tankeställare när Diptyque (igen!) går och gör en liten fågel med dinglade ben som dessutom är en liten behållare för en liten, liten solid parfym som man sätter i en liten lucka på fågeln baksida och sedan går man runt och sprider glädje hela dagen. Eller veckan, eller månaden.
Också denna hamnar på sinnets och tankevärldens önskelista, inte minst för att priset ligger på runt 1200 kronor. Men den är rar, det är den.

Själv skickade jag en liten önskelista till mamma, på begäran, eftersom jag snart fyller år. Den var kort. Jag gjorde en retinolpeeling i tisdags och har idag likheter med Freddy Krueger. Det är ju precis som det ska, på tredje och fjärde dagen peelar man som mest. Men det är lagom socialt handikappande (även om alla mest tänker att ja, vintern i Sverige är tuff) och framför allt påminner det mig om vikten av fukt och smörj.
Det är lätt att hamna bland högpresterande produkter som ska åtgärda det ena och det andra (och visst bör man ha skyddande, vårdande och stärkande hudvård i sin repertoar) men man får inte glömma riktigt bra fukt och riktigt bra fuktbindande.
Alltså, först fukten och sedan de större molekylerna ovanpå som binder och håller fukten på plats (tänk olja eller fet creme).

Så under den här årstiden där det gäller att bara vara supergenerös med fukten så kan man investera i bra budgetprylar som man kan smörja och återsmörja med. The Inkey List har flera prisvärda runt hundringen som man kan använda ytterst generöst.
Som Multi-Biotic som är en lätt och tunn sak som man lätt kan använda under makeup.
Turmeric är också tunn, fin och bra, dessutom full av antioxidanter, men man får vara beredd på att den doftar just turmeric alltså gurkmeja.
Och Hemp som är den tjockare av dem men som har fördelen att ha flera oljor i sig (bland annat kokos och hampa), och därför alltså smörjer bra och håller fukten på plats.

För övrigt är de inte djurtestade och de säger att de har en hållbarhetsprincip men den är mycket flummigt uttryckt på hemsidan.

För den som ändå vill lägga mer pengar på en produkt för att det känns lyxigare och bättre (och jag har vänner som känner så) kan man prova Coconut Skin Smoothie Priming Moisturizer från First Aid Beauty. Antioxidanter, fukt och en fin priming-effekt, huden blir lätt glow-ig men inte glansig.

Själv önskar jag mig denna av mamma. Sensibio AR. Dels vill hon gärna köpa någonting till mig och dels är det en klassiker som funkar varje vinter. Den är ganska fet men inte outhärdligt utan mer svensk vinter-kompatibel. Men varningen måste utfärdas – detta är inte den tunnaste och smidigaste cremen.
Men den stora fördelen, förutom priset, är att den har lugnande ingredienser (som grönt te och lakrits) och anti-inflammatoriska som är bra dels under blåsiga vinterdagar och dels under vinterdagar då man går från kallt utomhusväder till varmt och torrt inomhusväder.
Sedan är den ganska tung på mineralolja. Det är en smaksak och lite av en attitydfråga vad man tycker om den saken. Men jag känner att jag bör upplysa om det i alla fall. Största ingrediensen (efter vatten) är paraffin. Smörj var ordet.

Etiketter None

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen