Fifty Scents

Frågelådan: retinol

Nybörjartips för retinol som ruinerar en så lite som möjligt? Jag är 28 och vill väl börja försöka mig på att förebygga rynkor, vilket jag förstått retinol är väl bästa grejen i produktväg (förutom spf då) Har du tips på bra start-produkter? Och kan man punktbehandla tex kring ögon/panna/mungipa? Behöver man använda mer återfuktande produkter i samband med retinol pga det torkar ut?

Det handlar om att skydda huden på dagen (med spf och antioxidanter) och behandla och reparera på natten (peptider och/eller retinol).
Retinol är effektivt. Retinol är ren a-vitamin som är bra för huden på många sätt, den som lider av svår akne kan få Roaccoutan utskrivet av läkare. Det är ett derivat av a-vitamin.

Som med andra vitaminer så är dosen viktig – och även samverkande vitaminer. Vi vet ju att kroppen tar upp järn bättre med hjälp av järn och så vidare och likadant är det med retinol, alltså a-vitaminet. Dosen är vital men också vad man kombinerar den med – antioxidanter, niacinamide och peptider maxar och hyalyronsyra och ceramider mjukgör huden medan a-vitaminet jobbar.
Lyckligtvis behöver inte du inte själv tänka på allt du bör blanda retinol med utan riktigt bra retinolkrämer har redan gjort det åt dig.

Har du inte rynkor utan är inne på att förebygga väljer du en låg dos av retinol, skulle säga max 0,5%. Det som är bra med det är att du kan du välja en kräm där resterande 95,5% består av bra saker som fukt, mjukgörande och skyddande – och ändå tillgodose retinolen!

Som Barrier repair Moisturizer with Retinol från Paula’s Choice som har peptider, en snällare rynkbehandlare, ceramider som mjukgör huden och antioxidanter som skyddar mot fria radikaler. Plus 0,01% retinol.
Eller det här serumet Super Antioxidant Concentrate Serum with retinol som – precis som namnet meddelar – skyddar med antioxidanter primärt men också jobbar med 0,01% retinol.

0,01% må låta minimalt – det är det också – men har man inga besvär som akne eller rynkor utan jobbar förebyggande handlar det om att vänja huden vid retinol så att styrkan kan byggas på senare utan att huden flagnar, freakar och rodnar.
Det handlar också, som sagt, om att skydda huden och det är antioxidanter bra på. Retinolen smyger sig in som en extra skjuts. Högre dos (0,4-1%) har man vid akne och rynkor. Som Retinol Face Serum från The Inkey List (1%) eller den här booster-serien från Clinique (1%).
Det är effektivt men tar tid att se resultat av, det gör solen också känsligare för solen och de pigmentförändringar man riskerar så att börja på låg nivå är verkligen att rekommendera.
Sedan när du är mogen (när huden är mogen) och du känner för att lägga massor av pengar på en produkt är Peter Thomas Roths Fusion PM en riktig créme de la créme. 1,25% i den.

Kan man punktbehandla? Ja, det kan man men var oerhört försiktig med dosen. Håll dig till 0,01%, i alla fall i början. Sedan kan du avancera till First Aid Beautys 0,25%-iga Skin Lab Retinol för huden kring ögonen.

Etiketter None

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen