Fifty Scents

Det stora sorgliga inlägget innan 2020

Vi kör ett långt inlägg om palmolja så här precis innan årsslutet! Kul va?

Jag vill skriva om palmolja för att det är ett så bra exempel på någonting som är typiskt i kosmetikbranschen. Palmolja är en sån där sak som hamnar under radarn, som räddar sig genom att fingrar och diskussioner börjar dras åt en annan ingrediens och palmolja skulle mycket väl kunna stå som exempel på det man i nyhetsbranschen kallar “narrativ”.

Men vi börjar med det grundläggande.

Vad är ens palmolja?
En vegetabilisk olja från palmfrukt.

Till vad används palmolja?
Inom hudvård och makeup används oljan i allt möjligt eftersom den har flera bra egenskaper: den är mjukgörande (så den passar i alla former av krämer), den löddrar (så funkar i alla rengöringsprodukter), den är len i konsistensen (så funkar i allt från läppbalsam till schampo).
I läpprodukter är oljan suverän, den är len, fast, smälter inte av värme och smakar ingenting.

Vad är problemet?
Inte ingrediensen i sig utan sättet palmoljan skördas på. Istället för att plocka frukterna för hand (vilket givetvis skulle ta tid och kosta pengar i arbetskraft) så skördar man helt enkelt bara regnskogen rakt av. Billigt och effektivt. Detta får såklart förödande konsekvenser: djur förlorar sina hem, regnskogen skövlas, industrialiseringen (och därmed utsläppen) ökar medan ett ekosystem försvinner…
Just det, den största delen av palmoljan skördas i Malaysia och Indonesien. Inte superkända för sina etiska arbetsmetoder heller. Flera organisationer, däribland Amnesty, vittnar om barnarbete och arbetsvillkor som liknar slaveri.

Varför skippar man inte palmolja då?
Till och med Lush som slår på stora trumman kring sina etiska ingredienser medger att det är nästan omöjligt att helt undvika palmolja. Oljan är en av världens mest använda. Den finns inte bara i kosmetika, man hör ju oftare om palmoljan i choklad, biobränsle, pizza, nudlar, tvättmedel, kakor och friterade saker som chips. Faktum är att oljans användning dubblade mellan 2000 och 2012. Kosmetikbranschen har en stor skuld i detta. (Liksom matindustrin där palmoljan ersatt transfetterna).

Okej, men hur undviker jag produkter med palmolja i?
Det är svårt. Ren palmolja listas sällan som ingrediens i kosmetik. Istället är det derivat som glycerol, mättade syror och mättad alkohol som märks. Bakom dessa ingredienser döljer sig i 99 fall av 100 derivat av palmoljan (enligt WWF):

Vegetable Oil, Vegetable Fat, Palm Kernel, Palm Kernel Oil, Palm Fruit Oil, Palmate, Palmitate, Palmolein, Glyceryl, Stearate, Stearic Acid, Elaeis Guineensis, Palmitic Acid, Palm Stearine, Palmitoyl Oxostearamide, Palmitoyl Tetrapeptide-3, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Kernelate, Sodium Palm Kernelate, Sodium Lauryl Lactylate/Sulphate, Hyrated Palm Glycerides, Etyl Palmitate, Octyl Palmitate, Palmityl Alcohol

Med andra ord: det är svårt att undvika palmolja.

Däremot skulle man, i alla fall i teorin, kunna välja produkter där palmoljan tagits fram på ett mer hållbart sätt.
Tyvärr är det mer önsketänk än verklighet. En koalition av flera organisationer har tagit fram en plan på “Certified Sustainable Palm Oil (CSPO)”. Men problemet, enligt till exempel WWF, är att det inte är fullt möjligt att nå detta mål. Idag är högst 20% av all palmolja certifierad. Den är dyrare, efterfrågan är liten och dessutom vet gemene man, som du och jag, inte om den mättade alkoholen i vår toner kommer från palmolja eller inte så varför ska det ens märkas ut? (Svar: den kommer med största sannolikhet från palmolja).
Lush går längre och menar att det inte finns en hållbar palmolja alls.

Andra argumenterar för att palmoljan är en inkomstkälla för både fattiga arbetare och fattiga länder. Detta är i mitt tycke ett svagt argument eftersom stora industrier och stora bolag som L’Oréal et al har chansen att påverka detta. Eftersom de är de största kunderna skulle de kunna ställa krav. Men i slutändan är det ju priset som styr.

Nu till min andra stora poäng, så här innan året är slut. Hur ofta hör man om kosmetikprodukter som skryter om att de är “fria från palmolja?”. Aldrig.
Dels för att de inte är “fria från” och dels för att historien kidnappats. Det är mycket lättare att peka på ingredienser som sulfater och parabener eftersom de går att utesluta utan särskilt stora konsekvenser. Så vi kan utesluta dem och köpa “fria från sulfater och parabener”-produkter och känna oss härliga. Sådana produkter får till och med stå på Sephoras “clean beauty”-hyllor och få ett sigill som säger att de är “clean”.

Var finns motsvarande för de produkter som genom uteslutandet av palmolja faktiskt är “clean” eftersom de inte bidrar till regnskogsskövling?

Nej, det funkar inte så. Därför att saker är komplicerade. Därför är det så befriande att kunna styra narrativet och säga att parabener är fienden. Och inte tala om hur i stort sett alla kosmetikvaror innehåller palmolja.

Etiketter None

En kommentar till “Det stora sorgliga inlägget innan 2020”

  1. Ann
    on Jan 20th, 2020
    @ 8:33 pm

    Hade ingen aning. Tack

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen