Fifty Scents

2020 – några trender på horisonten

God fortsättning!

Låt oss inleda året med några trender och förändringar jag tycker mig se där framme vid horisonten.
Om man är optimistisk skulle man kunna tolka dem som en liten, liten minirespons på en viss, om än minimal, fatigue kring överkonsumtion?

REFILLER
Så många märken börjar med refiller nu. Några, som Kjaer Weis, har hållit på med det länge (hennes är supervackra men ack så dyra).
Men nu hakar större bolag på, som Lancôme och YSL. L’Oréals märken har något slags uttalat hållbarhetsmål. Jättebra, naturligtvis. Om de bara kunde se till att producera färre produkter i alla led också. De har också haft refiller förut men spaningen gäller fler refiller på bredare front, från parfym till makeup och – faktiskt – hudvård.

STABILARE KOLLEKTIONER
Jag vet inte om gemene man är medveten om, eller ens bryr sig om, hur många makeupkollektioner ett märke generellt ger ut om året. Några gissningar?
Det finns såklart märken som MAC som ger ut tjugotalet småkollektioner. Men de traditionella, de som också följer modets utgivningscykler, brukar precis som modekollektionerna komma ut med en s/s och en a/w. Men precis som flera modehus så har man också gett ut en vårkollektion. Alla ögonpaletter med pastellfärger, du vet. Alla nya, fuktgivande läppstift och kanske något litet ivrigt solpuder. Trenden som ligger framför oss är att ge ut en större, stabilare kollektion som är både vår- och sommar istället för två olika kollektioner.
Vi ser detta hos YSL, Lancôme, Dior och Chanel.

FÄRRE LIMITED EDITION
Ärligt talat, jag kunde inte bry mig mindre om limited editions. Varken vad gäller sneakers, en parfymflaska, förpackningen på Touche Éclat eller en ögonpalett från Kicks.
Jag tror helt enkelt inte att det är någonting gemene makeupanvändare heller bryr sig om. Med vissa undantag förstår, som gift sets inför till exempel jul och alla hjärtans dag. Men då kanske det mer handlar om priset, känslan av att få “mer för pengarna”. Men en ny skrud på en gammal parfymflaska är kanske varken till eller från. En anledning för den att synas igen på disken, givetvis, eller på tidningssidorna.
Hur som helst, jag tycker mig se färre limited editions framöver. Men kan ha fel.

CANNABIS
Omtvistad ingrediens! Vet att The Body Shop försökt att smyga in deras hampabaserade produkter i Sverige flera omgångar sedan 1990-talet. Men vi har väl inte varit redo.
Men nu när cannabisen inte bara är en ingrediens i marginaliserade nischparfymer utan också i större märken som Maison Margiela, Bois 1920 och Clean (!) är det inget snack om saken längre. Fritt fram.

FLANKERS, FLANKERS…
Visste du inte vad en flanker var innan 2020 kommer du att veta det nu. En flanker är en variant, en “systerdoft” på en redan befintlig doft. Som Miss Dior Blooming och Miss Dior Bloomig Bouquet.
Jag har tappat räkningen på alla flankers som kommer under bara de första tre månaderna 2020 men det känns som fler än någonsin. En ny Y, Mon Paris, Trésor (hur många Trésor klarar världen?), Black Opium, Flowerbomb, Sí, Ralph Lauren Polo, Acqua di Gío…och så vidare.

TUNNARE FORMULAS
En sista spaning är de tunnare, vattenliknande formulas som kommer. Inspirerade av K-Beauty eller bara ett sätt att föra in ytterligare en produkt i rutinen? Kanske båda. Eller så gillar vi tunnare, fler lager att jobba med och så vidare. Eller så gillar marknaden i Asien det.
Hur som helst: mer tunna, gel-liknande produkter med tunn, vattning känsla. Tänk essencer och toners. Varje större hudvårdsmärke med aktning kommer att ha minst en sådan produkt i sitt stall.

Något jag missat?

Etiketter None

En kommentar till “2020 – några trender på horisonten”

 1. Sofia
  on Jan 8th, 2020
  @ 7:34 pm

  Hej!

  Jag skrev och frågade om parfym i somras till mitt bröllop och fick så fin hjälp. Nu tänkte jag att jag provar igen, med ett annat mer prekärt problem. Jag är gravid, och alla mina parfymer får mig att må illa. De är så överväldigande. Fick för mig att en enkel rosdoft skulle bota allt, vara en frisk fläkt, köpte Rosa nobile i all hast, men kan knappt titta på den pga illamående. På NK sa den unga killen att det är för att den och de andra är syntetiska (Byredo 1996 som jag brukar ha på vintern och Jasmin des Anges som blev en fin bröllopsdoft). Vad är då naturliga parfymer? Och har han rätt? Är det värt att prova, eller ska jag härda ut parfymfri till augusti?

  Tack för din fina blogg! Bästa hälsn Sofia

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen