Fifty Scents

Frågelådan: Syntetiska dofter och graviditet?

Jag skrev och frågade om parfym i somras till mitt bröllop och fick så fin hjälp. Nu tänkte jag att jag provar igen, med ett annat mer prekärt problem. Jag är gravid, och alla mina parfymer får mig att må illa. De är så överväldigande. Fick för mig att en enkel rosdoft skulle bota allt, vara en frisk fläkt, köpte Rosa nobile i all hast, men kan knappt titta på den pga illamående.
På NK sa den unga killen att det är för att den och de andra är syntetiska (Byredo 1996 som jag brukar ha på vintern och Jasmin des Anges som blev en fin bröllopsdoft). Vad är då naturliga parfymer? Och har han rätt? Är det värt att prova, eller ska jag härda ut parfymfri till augusti? Tack för din fina blogg!
Bästa hälsningar Sofia

Kära Sofia! Stort grattis till dig! Både till bröllop och att du snart ska bli mamma! Så synd att du känner illamående, men det händer ju mycket i kroppen när man blir gravid. Och illamående och en ökad känslighet för doft är ju tyvärr inte en ovanlig effekt av kroppens stora förändring. Men att det skulle bero på syntetiska dofter är däremot ovanligt korkat påstått. I synnerhet om du inte reagerat på dina parfymer tidigare.

Vi vet att dofter påverkar oss på många olika sätt. Detta vet vi, det är vetenskap. Vissa använder detta faktum i utövande av aromaterapi där det finns teorier om vilka dofter som påverkar vad.
Andra använder det för att återskapa minnen, framkalla känslor eller doftsätta till exempel en offentlig lokal så att den uppfattas som fräsch eller mysig eller vad det nu är man vill uppnå.
Ofta är det också ett skäl till att vi köper parfym – för att doften påverkar oss på ett eller annat sätt – och ofta är det också parfymörens arbetsmetod, att skapa någonting som berör känslomässigt.

Vad är då skillnaden mellan syntetiska och naturliga dofter?

Om du tar en stor knippe rosor och destillerar blombladen så får du ut rosolja. Denna skulle klassas som ren och naturlig rosolja, framtagen från naturen med naturligt innehåll. Den kan du sedan späda ut med alkohol för att få en parfym (alkoholen bevarar doften, den verkar som ett konserveringsmedel) eller blanda tillsammans med andra naturliga oljor för en naturlig doftolja. Ett annat ord är eterisk olja.

En syntetisk doft har istället brutit ned rosoljans själva doftmolekyl och sedan återskapat den på kemisk väg. Du vet, som att vatten är H2O. Man har tagit fram den kemiska molekylen eller molekylbildningen.

(Nu är just ros ett dåligt exempel eftersom det finns många, många olika sorters rosor och en av blomma som man i övrigt ofta använder sig av i just naturlig form snarare än syntetisk men för enkelhetens skull…)

Nu till skillnaderna dem emellan.

Inom vissa skolor, bland annat inom aromaterapi, pekar man på den naturliga doftoljans förmåga att nå det limbiska systemet. Alltså den del av hjärnan som man kallar “känslohjärnan” och som har med minnen, sexuell stimuli och känsloreaktioner att göra. Luktsinnet är direkt kopplat dit.

Vissa hävdar att detta är en egenskap som de naturliga doftämnena har i större utsträckning än de syntetiska. Detta är dock inte bevisat.

Ser man till allergener – en annan sak som brukar påpekas i debatter kring syntetisk versus naturlig doft – så spelar det ingen roll för huden om doftmolekylen är kemiskt framtagen eller kommer från, säg, en jordgubbe. Är man allergisk så reagerar man på doftämnen, inte doftens ursprung och de doftämnen som används i syntetisk och naturlig parfym är enligt många forskare exakt likadana. Med skillnaden då att den ena kommer från naturen (och kan därmed innehålla andra ämnen också – beroende på vart växten, blomman eller plantan kommer ifrån), den andra isolerat framtagen i ett lab. Men i kemisk bemärkelse är doftmolekylen densamma.
Man bör komma ihåg att både naturliga och syntetiska ingredienser är kemiska föreningar. De är, per definition, kemikalier. De syntetiska är återskapade naturliga, om man så vill. De är kopior, fast kemiskt framställda. Så att säga att man är allergisk mot det ena men inte det andra är att förenkla saken. Däremot finns en skillnad mellan säg, rosolja och rosenparfym och det är att man i de syntetiska parfymerna använder ett fixativ som “låser” doften och gör att den håller längre. I naturen finns naturliga alkoholer som kan fixa detta. Vissa kan vara känsliga mot dessa fixativ. Andra kan vara känsliga mot de eteriska oljorna, som man sällan för att inte säga aldrig använder outspädda.

Nu till parfymer.

Idag använder få parfymörer enbart naturliga ingredienser. De som gör det arbetar oftast utifrån en livsfilosofi, kanske en tanke om ett mer naturnära livsstil, en idé om miljövänlighet eller en åsikt att det som kommer från naturen är bättre än det som kommer från en fabrik. Oftast är de naturliga parfymmärkena skapade utifrån en livsstil. Detta eftersom det givetvis begränsar parympaletten en del om man bara ska använda sig av naturliga oljor och doftämnen. Då kan man till exempel inte lika lätt (eller alls) få till marina toner, aldehyder (som i Chanel No. 5) eller nyanser som sälta.

Det allra vanligaste idag är att en parfym innehåller en kombination av naturliga och syntetiska ämnen. Det gör de lättare för parfymören att skapa mer komplexa dofter.

Nu till din fråga. När du skriver att de dofter du köpte är syntetiska så skulle jag gissa att det är de dofter du köpt innan din graviditet också. Att du inte blivit illamående av dem (vilket jag utgår från) betyder ju att det snarare är ditt förändrade tillstånd än dina nya parfymer i sig som är problemet.

Har du förresten märkt att andra dofter gör dig illamående, till exempel från mat, frukt eller växter? Hur upplever du att sticka ned nästan i ett stort fång rosor?

Mitt råd är att sitta lugnt i båten, njuta av dofter som du kan njuta av i vardagen och omkring dig – växter, blommor eller vad det nu kan vara – och sedan återgå till doftbiblioteket igen efter sommaren då du har en liten baby. Då kanske du fått helt annan smak beträffande doft? Så spännande i så fall!
Etiketter None

4 kommentarer till “Frågelådan: Syntetiska dofter och graviditet?”

 1. Sofia
  on Jan 11th, 2020
  @ 6:57 pm

  Tack!!<3

 2. J
  on Jan 12th, 2020
  @ 8:05 pm

  Tack för intressant inlägg! Jag själv blev superkänslig för dofter under min graviditet, samtidigt som jag började bli superpetig med hudvård och smink och uteslöt en hel del ev. hormonstörande ämnen och sådant som cyklosilikoner pga osäkerhet kring hur de påverkar naturen yada yada. Jag har en rätt nördig parfymsamling sen innan men trots att min dotter är tre år nu så pallar min näsa inte längre bära sådant jag alltid bar förr… I början var det en riktig sorg men jag märker nu att lättare flyktigare dofter räcker för mig? Typ jag tycker det känns mysigt att smörja in torra läppar fläckar/läppar mes PURE papaya cares Papaya ointment som inte innehåller någon parfym men däremot fermenterad papaya som påminner om den plastia söta doften av my little ponys på 90-talet. Jag kan använda l:a brukets Hinoki roll on parfym till fest som är en mild kopia av Comme de garcons Hinoki som var en favorit. Jag använder en rätt fånig Miranda Kerrs aromaterapi doft från Kora organics till vardags, flyktig men mysig och typ exakt vad jag klarar av för att inte känna mig instängd och illamående. Kommer även på mig själv med att välja pardymfritt till håret och att jag inte saknar doften där? Det är som att hela doftcentrat är fortsatt känsligt även så här långt efter graviditeten men att det på ett sätt är rätt spännande att små grejer räcker numer?

 3. Linnea
  on Jan 15th, 2020
  @ 8:58 pm

  Jag är också gravid och känner samma för min parfymsamling! Gillar vanligtvis tyngre, orientaliska dofter. Den enda doften jag pallar (uppskattar) nu är Acqua di Parmas Essenza. Doftar italiensk hotelltvål. Rent och okomplicerat.

 4. Annika
  on Jan 18th, 2020
  @ 9:20 pm

  En otroligt doftkänslig kollega till mig klarar inte av dofter som inte passar i situationen, så att säga. Alla typer av parfym går bort -men jag har faktiskt en som fungerar. Leather från Aqua di Parma – den luktar just läder och lapsangte. Den är dessutom den enda parfym som inte bara distraherar mig.
  För honom har det alltså mer att göra med att det luktar fel och distraherande. Samma här, därför har jag svårt att hitta parfymer jag trivs med i längden.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen