Fifty Scents

Grattis alla kvinnor!

Förra året var det färre grattisönskningar på Internationella kvinnodagen än året innan.
I år förutspår jag att kvinnodagen kommer att handla om #empowerowmen, kvinnligt entreprenörskap och hur stärkande det är med skönhet – för sin egen skull.

Jag har redan fått inbjudningar till events där kvinnliga entreprenörer talar helt i egen sak under parollen “stärkt genom beauty” och “systerskap”.

Systerskap genom beauty är superfint och finns definitivt, mer på nätet än i verkligheten. Mer på nätet i form av comminuties där man delar med sig av berättelser om hur man hittade tillbaka efter åren av akne, hur man stärkts av acceptans och tanken på att skönhet kan se ut på flera sätt.

Däremot är jag inte så övertygad om att “empowerment” och “systerskap” är detsamma som att lyssna på kvinnliga entreprenörer som talar i egen sak, alltså snackar om sitt eget märke, kanske delar ut lite gratisprover och kanske berättar om hur de testar allt själva för att de aldrig skulle släppa någonting på marknaden som de inte var 100% nöjda med.

Förlåt men vad skiljer det från ett vanligt pr-möte? Ja, det kan väl vara coolt och inspirerande att se kvinnliga entreprenörer och se att sånt funkar utmärkt. Men är det så inspirerande när alla är stöpta i samma mall? Finns det något märke idag som inte använder “utvalda ingredienser”, som vill göra “produkter de själva använder”, som tog två år på sig för att ta fram den perfekta formulan?

Det urholkar alla möjliga begrepp. Det urholkar “empowerment” och det urholkar “systerskap”. Hur är det systerskap att lyssna på en pr-story? Om hur någons företag växte fram ur en idé om att kränga hårvårdsprodukter?

Ett steg fram från “grattis på kvinnodagen” och två steg bakåt till “du stöder systerskapet genom att köpa hårsprej”.

Etiketter None

2 kommentarer till “Grattis alla kvinnor!”

 1. Saffron
  on Feb 8th, 2020
  @ 9:31 pm

  Ja, asså, “empowerment” är ju bland det mest tandlösa jag vet. Jag tror inte jag har använt begreppet (utan ironi…) sedan typ 2014. Tycker det är fruktansvärt tråkigt och uttjatat att allt ska handla om “starka kvinnor” som ska vara någon slags förebild, samtidigt som man absolut inte kan kritisera vad de sysslar med utan att dömas ut som osysterlig. Så förljuget, allting. Och ja, att man ska bli “empowered” av skönhetsprodukter… det är bara ett jävla läppstift, varför behandlar vi det som någon slags magisk kraftkälla?!

 2. Caroline Hainer
  on Feb 9th, 2020
  @ 10:59 am

  Mm. Jag skulle vara marginellt mer intresserad (marginellt) av dessa evenemang om man var mer transparent och kallade det för varumärkespresentationer eller liknande. Det är svintråkigt att “empowerment” kidnappats av marknadsförare.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen