Fifty Scents

Det vackraste

Om jag valde parfym utifrån flaskan är så skulle Guerlain och Gucci ligga mycket bra till.
Jag har tyvärr haft ont i lungorna en tid nu och de senaste dagarna har en ny sensation smugit sig in bland symptomen: plötsligt ogillar jag dofter jag tidigare tyckt om. Jag brukar ha parfym på mig “till natten”, ibland kan det vara lugnande. Jag väljer en dov, mjuk sak. Men de senaste nätterna har jag mått illa av dofterna, fått tvätta dem av mig.
Jag hoppas och tror att det är någonting temporärt, en variant av att tappa smaksinnet som många upplever under Covid-19. Så jag beundrar själva flaskorna istället.

Och Gucci ligger, som sagt, bra till. Deras Alchemist’s Garden-serie är mycket vacker. Flaskorna är tunga och stadiga och gör verkligen det de ska: påminna om gamla tiders medicinflaskor, vackra gåvor på någon ladys nattduksbord, låta fantasin vandra till tinkturer, brygder och hemliga örtblandningar.

För mig är det jämt skägg mellan den mintgröna och den gammelrosa.
De doftar bra också, om än lite mindre potent än vad jag hade önskat för det priset (och det konceptet).

Balenciaga får inte heller glömmas i sammanhanget, jag menar kolla vilken utsökt flaska? Klassisk och modern på samma gång. Ungefär som doften. Nu har jag inte provat just den här specialvarianten men den ordinarie Balanciaga Paris tycker jag är utsökt. Lite lila, krispigt och skört vemod varvat med tyngden hos parisiskan som åker vespa i skinnjacka.

Men Guerlain är ändå outstanding. Denna typiska “bouchon coeur” (coeur betyder hjärta, bouchon betyder plugg eller kork – kolla formen på korken!) skapades för Shalimar 1912 av Baccarat, ni vet de franska glas- och kristalltillverkarna med kungliga anor?

Annars är jag svag för denna – Vol de Nuit. Inte bara är namnet så poetiskt (“Nattflygning”). Man ser också propellern i flakongen. Eller hur?
Skapades 1933 och döptes efter Antoine de Saint-Exupérys roman. Han är annars mest känd för att ha skrivit Den lilla prinsen, en bok jag i stort sett levde efter “när jag var ung”. Han var pilot, bland mycket annat, och jag blir rörd när jag tänker på att han förlorade sin bror François, slogs i första världskriget, var med i luftburna försvaret under första världskriget, skrev om sin flygning…och sedan fick han denna parfym, mörk som natten och lätt som planets glidning…och sedan kom andra världskriget och han försvann spårlöst i sitt plan någonstans över Medelhavet 1944.
Undrar om inte också det gör denna hemlighetsfulla, vackra, eleganta men också mörkt sorgliga flaska till en sådan favorit.

Etiketter None

2 kommentarer till “Det vackraste”

 1. ak
  on May 28th, 2020
  @ 10:57 am

  Åh, en sådan rar liten kollektion från Gucci där. Tacksam för prisnivån ändå. I annat fall hade det varit fullt möjligt att jag dragit iväg ett kort gruppmejl. ”Inget Zoom idag. Fullt upptagen med att leka i min Alchemist´s Garden”. Lyckligtvis har jag några flakonger från Reminiscence <3 Och ang lungor och andning. När man väl har fått ont i dem, har jag funderat på om det är bra/dåligt/varken eller att göra ujjayiandning som används ibland inom yoga. Vet du?

 2. Karin K
  on Jun 24th, 2020
  @ 9:18 am

  Älskar Balenciaga Paris och googlade förstas febrilt pa essence-specialvarianten. Och upptäckte naturligtvis att den kom ut för flera ar sedan och nu inte gar att fa tag i nagonstans. Grrr.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen