Fifty Scents

Frågespalten: hemdoft och röda toner

Jag har mailat dig en gång förut angående doft och fick massa tips. Nu har jag ytterligare en fråga och det är så här att min killes lägenhet luktar lite “gammalt” och jag undrar vad man kan göra åt lukten. Det är en väldigt gammal lägenhet förvisso och ibland röks det en cigarett i fönstret. Men lukten tycks stanna som om den sitter i väggarna.
Jag har funderat på tvätta textiler, ha wunderbaums utplacerade i lägenheten, köpt sån där air-fresh som man gömmer på smidig plats i lägenheten samt köpt rökelse. Men det luktar fortfarande. Finns det någon härlig lukt man kan jobba in eller doftljus som håller länge eller annat tips? Tacksam för svar!


Gullig flickvän du är! Jag skulle säga att precis som med en hud som krånglar så gäller det att hitta källan till problemet för att kunna åtgärda. Är det inrökt sedan tidigare boende? Är det till och med så att det är mögligt? Är det en hyresgäst kanske värden kan komma och inspektera, bara för att utesluta sådant.
Eget detektivarbete kunde också innebära att sniffa runt på de mest uppenbara misstänkta platserna: avlopp, bakom soffa, längst in i garderoben, fuktiga vrår i badrummet…för allt annat du gör kommer att, precis som en deo, dölja lukten men inte ta bort den.
Tvätta textilier är en bra idé! Ekotipset har bra husmorsknep vad gäller just textilier som sofftyg, madrass och golvmatta. På soffan är tipset att först hälla på bikarbonat som ska suga åt sig både fett och smuts (som kan lukta illa det med!) och sedan använda specialblandningen med ättika och diskmedel.
Om alla försök till att lokalisera lukten är fruktlösa är det nog bäst att måla om i lägenheten…eller har läsarna några andra tips tro?

Fråga till min skönhetsguru! Har länge länge haft problem med akne, men sedan ett antal år är min hy okej tack vare bha, basiron och minutiös och snäll rengöring. Har dock, kanske just på grund av denna behandling, lite rödaktig hudton i ansiktet (betydligt rödare än på halsen). Har du något tips på hur jag kan motverka detta? Kanske med hudvård, eller med någon typ av täckande produkt? Gärna då en produkt som är snäll mot aknebenägen hud 🙂

Det första du bör göra är att låta en hudterapeut titta på dig för att avgöra om det röda är rosacea. Du kan själv kolla på huden och se om det röda är små, små blodkärl. Du ska inte diagnosticera dig själv, såklart, men är det små ytliga blodkärl – och många av dem – så kan det vara en indikation på rosacea. Också om du blir rödare, om kärlen blossar upp, vid saker som när du är svettig och ansträngd, när du dricker vin, äter stark mat eller bastar. Då kan det också vara ett tecken på rosacea.
Varför detta är viktigt att fastställa är för att vid rosacea gäller andra råd och annan behandling än om huden är torr och irriterad av till exempel Basiron.
Men vid båda tillstånd gäller det att först och främst inte förvärra: ha alltid SPF i solen (det vet du säkert, men bha och Basiron är två saker som gör huden känsligare för sol) och superbra med snäll rengöring. Undvik toners och allt med alkohol (kolla efter “alcohol” och “alcohol denat” i ingredienslistan) och parfym (som ju är alkohol, till största del).
Du skulle kunna prova en lugnande ansiktsolja till kvällen, som nyponros, ängskrasse, havreolja eller (jätte-)nattljusolja. Paula’s Choice har också en serie för att lugna röd och känslig hy. Den heter CALM och finns i två versioner: för fet och torr hy.

Etiketter None

En kommentar till “Frågespalten: hemdoft och röda toner”

  1. Karin
    on Aug 21st, 2020
    @ 10:44 am

    Ett liten invändning om rosacea och olja. Har rosacea själv och för mig funkar olja men en vän som har en annan typ av rosacea (hen har den vanligaste typen med röda kinder) har fått rådet av sin hudläkare att olja förvärrar rosacea så det kan vara bra att vara försiktig.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen