Fifty Scents

Bakuchiol

Lustigt hur det går trender och vågor i skönhetsingredienser. Just nu ser jag bakuchiol i var och varannan ny produkt.
Bakuchiolens claim to fame är att den är “naturens eget retinol”, att den verkar på samma sätt som det älskade retinolet men mildare. Man riskerar inte att bli röd, torr och flaga. Låter ju toppen.

Med detta i ryggen lanserar till exempel sydafrikanska Esse ett serum, Resurrect Serum, med bland annat bakuchiol. Svenska Apoliva hänger på, nu kommer en ytterst billig (169 kr) nattcreme i deras nya Age Care-serie med bakuchiol i samverkan med niacinamide (en annan trendingrediens!) och bha.

Det lustiga med trendiga nya ingredienser är att de sällan är nya. De blir bara hajpade helt plötsligt. Bakichiol har används inom kinesisk och ayurvedisk läkefilosofi länge. Inte jättekonstigt – bakuchiol utvinns ur fröna från en buske som växer i Östasien. Det är ett oljelösligt extrakt, det betyder att den kan blandas i olja eller ansiktscreme. Man kan använda det direkt på huden också, här säljs den i ren form. Den använder jag.

Men tillbaka till sak. Jo, att den poppar upp som ny stjärningrediens nu beror delvis på att retinol är så poppis men också medför vissa svårigheter – huden måste vänjas in, huden kan lätt bli torr och flagna.
Bakichiol poppar upp som ett mildare alternativ.

Men det beror också på en studie som gjordes 2014 och senare 2018 som menade att bakuchiol beter sig som retinol. Värt att notera är att man i studien använder uttrycket “retinol-like”. Den säger alltså inte att bakuchiol är likställt med retinol men att den uppträder och har liknande egenskaper som retinol.
En som reagerat på bakichiolets uppsving är Paula Begoun, ni vet hon bakom Beautipedia och Paula’s Choice. Jag läste en intervju med henne nyligen i brittiska Red och hittade också detta citat på skönhetskedjan SpaceNKs sida:

“Retinol är en cell-kommunicerande ingrediens, vilket betyder att den “talar om” för cellerna att agera som yngre, friska celler. Bakuchiol gör inte det. Men det betyder inte att bakuchiol inte har fördelaktiga egenskaper. Bekuchiol är en potent anti-inflammatorisk ingrediens, en kraftfull antioxidant och kan hjälpa till med färgpigmentering. Den kan också boosta kollagenproduktionen och minska fina linjer och rynkor.”

Hon säger att man inte ska byta ut retinolet mot bakuchiol utan snarare använda dem tillsammans. Därför innehåller denna produkt, från Paula’s Choice, 0,3% retinol och 2% bakuchiol.
För att supermaximera effekten bör man också kombinera med BHA och peptider. Även också BHA om man ska gå på Apotekets linje.

Så, sammanfattningsvis: bakuchiol är inget nytt. Bakuchiol är inte samma sak, eller ett alternativ till, retinol. Men en ingrediens med dokumenterade bra egenskaper som med fördel kan tas med in i hudvårdsrutinen. Det har jag gjort.

Etiketter None

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen