Fifty Scents

Man kan göra om

Det här är en produkt jag gillar. En “telefonsladd” som en manlig vän lite frågande beskrev den som. “Har du en…telefonsladd i håret?”.

Just märket Invisibobble är inte det enda som gör telefonsladdar för håret, men de hävdar att de var först. Det kanske de var, de har funnits sedan 2013 så det kan mycket väl stämma.
Jag gillar själva produkten för att den ger knuten i håret lite stuns och för att fina hårstrån som mina inte får en lika synlig “kant” som av de vanliga snoddarna.

Men att den är gjord av plast – och packad i plast – och ibland plast med tyg runt och nu också plast med tyg med glitter – packad i plast. Detta stör mig. Så under ett presstillfälle frågade jag grundaren om deras plan för hållbarhet och hon svarade initialt oerhört dåligt nämligen att “produkterna är till för att hålla “.
Detta är en sån icke-claim, ett sätt att säga absolut ingenting. Ungefär som att svara på en fråga med “det finns både positivt och negativt”. Det betyder ingenting.
När man handlar någonting idag måste man ändå ta för givet att produkten är gjort “för att hålla”. Jag vet några, i synnerhet äldre kvinnor, i min närhet som handlar lite på motsatt sätt. De kan handla en blus för att den är billig och “den kan man ändå slänga sedan”. Och kanske handlar man inte på de stora billighetskedjorna med långt produktliv i sikte men att det skulle vara en strategi för miljötänk är så befängt.

….vilket leder mig till frågan: var är egentligen en miljövänlig produkt?
Den bästa produkten för miljön är givetvis den du inte köper alls. Såklart. Men ibland måste man ha saker, ibland måste man sätta upp håret. Är plast sämre än tyg? Allt beror på tillverkningssätt. Kommer du att återvinna plastsnodden sen? Då är plast bättre. Men kommer du att använda tygsnodden superlänge? Har den kanske gjorts av spill? Då är den bättre.
Det finns med andra ord ett större resonemang. Invisibobble hade kunnat säga att produkten är till för att återvinnas, eller att man använder återvunnen plast eller skippar plasten i förpackningen. Eller klimatkompenserar transport.

Detta har grämt mig. Men till min stora glädje ser jag nu att de gör ett ryck. Även om det bara rör sig om en liten kollektion (som verkar slut?) så skriver man att den görs av tygspill från tidigare kollektioner och packas i kartong (står inget om att den är återvunnen men den lär i alla fall vara återvinningsbar).

Små, små steg. Men det visar ändå att företag som redan är etablerade, som redan har ett sätt att arbeta fortfarande kan ändra sina rutiner. Detta glädjer mig och tröstar mig. Heja.

Etiketter None

En kommentar till “Man kan göra om”

 1. Anna
  on Oct 27th, 2020
  @ 9:28 am

  Hejsan!
  Jag undrar om New Wash, får upp så mycket reklam för det haha. Idén om att ha en produkt som inte torkar ut tilltalar mig. Jag blir såklart skeptisk när de lovar att det funkar för alla och att balsam inte behövs. Har du prövat?
  Tack för att du skriver!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen