Fifty Scents

Några ord om sheet-masks

Arkmasker var det tänkt att de skulle heta på svenska men det slog aldrig riktigt igenom.
Sheet-masks som fenomen har däremot slagit igenom stort (trots att de inte är särskilt Instagramvänliga, vilket annars kan vara ett kriterium för en ny kategori skönhetsprodukter).

Jag är inte ett fan.

Idén med en sheet-mask är att arket hjälper huden att absorbera produkten. Men det funkar inte, har flera hudvårdsterapeuter, hudläkare och sakkunniga sagt.
“Ingrediensernas förmåga att penetrera huden beror på deras molekylära storlek och ingenting annat”, säger till exempel Paula Begoun. “Ett ark på ansiktet är ingen barriär. Det är bullshit att arket hjälper ingredienserna att absorberas”.

För övrigt finns det ingen forskning som visar att just arkmasker fungerar bättre än, eller ens lika bra, som en välformulerad fuktcreme.

Men vad värre är, arkmasker är miljöovänliga. De är engångsartiklar förpackade i plast. De är svåra, om inte omöjliga, att återvinna.
Det är enormt mycket green-washing kring arkmasker dessutom. Att kalla en mask (eller vilken produkt som helt för den delen) för “biologiskt nedbrytbar” (“biodegradable”) som flera lockar med säger egentligen ingenting. Allt är nedbrytbart över tid – ibland enooormt lång tid. Flera tusen år.

Om man tänker att 20 miljoner makeup-wipes kastas varje dag bara i USA – och tar tusentals år att brytas ned. Då kan man tänka vad alla dessa sheetmasks gör för jordens välbefinnande.

Kommer att tänka på detta när jag får ett pressmeddelande om en ny prenumerationstjänst som skickar ut en sheetmask i veckan. Orkar inte tänka på förpackning och transport där men vi kan väl konstatera att det inte är den grönaste idén som kläckts.

Etiketter None

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen