Fifty Scents

Oljornas tid

OM-SE Naturals

Snart är vintern här och även om vi nog aldrig mer får uppleva barndomens köldknäppar, att pulsa fram genom snön och komma hem med blossande kinder kommer vi inte ifrån torr luft och väderomslag som hör i alla fall senhösten till. Och konsekvenserna därav: yttorr hud.

Svaret är såklart fukt men – skulle jag vilja tillägga – också gärna olja. Jag är ett stort fan av olja, som ni säkert redan vet. Det finns ju, som ni säkert också redan vet, två stora typer av oljor: torra och feta. Alla oljor är egentligen feta men vissa har lägre fettsyrasammansättning. Kokosoljan är till exempel extremt fet medan granatäppeloljan och jojobaoljan är torra oljor. Det har ingenting med deras övriga egenskaper att göra, så vill man åt till exempel grantatäppleoljans antioxidanter men vill ha lite mer glid och lite mer fett smörj så kan man blanda den med en fetare olja som kokosoljan.

För oljor har olika bra egenskaper, de allra flesta har antioxidanter i sig och de allra flesta har tillräckligt stora molekyler att inte kunna tränga ned på djupet i huden utan lägga sig som en skyddande hinna – vilket är superbra, för då kan oljan kapsla in fukten och verka mjukgörande. Jag har hela badrumsskåpet fullt med oljor. Ska jag välja en enda så är nog nyponfröoljan favoriten, den innehåller a-vitamin (alltså retinoin.
Retinol är en alkohol, retinal en aldehyd och retinoin en syraform av A-vitamin).

Nya, svenska Om-se säljer oljeblandningar i fyra olika utföranden: rengöring, ansiktsolja i två olika versioner, och en ansiktsmist. Jag beundrar alltid märken som håller sig till en grundidé, som satsar på den fullt ut istället för att kräma på med nyheter. Nu är Om-se visserligen nystartat men jag har varit i kontakt med dem, jag jobbade med en av grundarna på ett tidningsprojekt för supersuperlänge sedan, och han är inne på min linje: snyggare att hålla sig till det man är bra på, det man fokuserar på och med vedertagna ingredienser.
Jag förstår att frestelsen blir stor att hänga på nya trendingredienser, att släppa nytt för att få en anledning att höra av sig till tidningarna och bloggarna. Men oljor är så pass bra, de innehåller det mesta man behöver egentligen i fråga om fukt, skydd och reparerande ingredienser, att man inte behöver hålla på och jaga stamceller och kaktusplanta eller vad som nu är i ropet. För övrigt kanske du läst om bakichiol eller niacinamide som de nya trendingredienserna. Gissa vad – bakuchiol är en gammal ingrediens, känd sedan länge och vanlig i oljeblandningar. B-vitaminen niacinamide har funnits i produkter (från bland annat Apoteket) i en evighet, nu kommer The Ordinary med niacinamide i pulverform. Det har också funnits superlänge, man har bara inte tittat åt de hemmagjorda oljeblandningarnas håll innan.
Nu kanske det är dags.

Etiketter None

En kommentar till “Oljornas tid”

  1. Susanna
    on Nov 9th, 2020
    @ 9:33 am

    Hej Caroline!

    Blev nyfiken på niacinamidepulvret. Har du testat att använda ”rent” så som de beskriver, dvs blanda ut i vatten? Har märkt så härlig effekt av ingrediensen i dyra serum och masker, skulle ju va toppen att använda en budgetvariant.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen