Fifty Scents

Men kan ni sluta utarma jorden nu då?

Det här, alltså den vårdslösa skövlingen av kristaller och ädelstenar, är någonting jag känner starkt för. Jag har skrivit utförligt om varför det är helt uppåt väggarna fel att köpa kristaller och ädelstenar här i DI Weekend. Den ligger tyvärr bakom betalvägg men den här och i synnerhet den här texten i The Guardian är öppen, den betonar samma faktum: bakom skövlingen står miljöpåverkan och oetiska arbetsvillkor. Gruvarbete och utvinning skövlar dödsoffer. Barnarbete är vanligt, även om det är ett mer komplex ämne än ett stenhård “stäng gruvan”. Vad värre är – kristallerna är de nya blodsdiamanterna på flera håll på jorden, till exempel Afghanistan, där det finns rapporter om att stenarna hjälper till att finansiera väpnade konflikter (alltså definitionen av “blodsdiamant” eller “blodskristall” i det här fallet).

När jag får såna här pressmeddelanden ser jag därför rött.

Det är ignorant, okunnigt och extremt jävla onödigt att krossa ädelstenar i hudvård. Till skillnad från vad många tror är de inte alls förnyelsebara, inte i den takt de skövlas idag. Och när man utvinner förstör man den miljln de formats i under en vädligt lång tid (ofta miljoner år). Det finns absolut ingen som helst chans att ta igen det underskott vi skapar.
Att krossa dem i huvård är det absolut dummaste och mest korkade eftersom då kan vi inte ens återbruka dem i form av ett smycke eller något annat utan då är de borta för alltid.

Detta är den största definitionen av idiotisk fåfänga jag hört.

Etiketter None

2 kommentarer till “Men kan ni sluta utarma jorden nu då?”

 1. Annie
  on Dec 14th, 2020
  @ 7:01 pm

  Hej, jag följde din blogg på Rodeo för många år sedan och är så glad att jag hittat den igen. Vill bara säga att jag verkligen uppskattar inlägg som detta!

 2. Madrona Silvander
  on Feb 5th, 2021
  @ 12:23 pm

  Väl rutet, som vanligt. Länkade just till detta inlägg för att det summerar problemet så bra. Vet att du skrivit om det mycket. Obegripligt hur det här kan hålla på trots all publicitet.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen