Fifty Scents

Tröst i mörkrets tid

Sveriges främsta parfymhus heter Stora skuggan. Nej, inte Byredo. De må vara störst men de är inte de främsta.
Stora skuggan gör nämligen vackra, mystiska konstparfymer. Nischade, i bemärkelsen att konstverket och kreativiteten står i fokus. Inte att parfymerna ska slå brett (det vill säga definitionen av en kommersiell parfym, dit Byredo sällar sig).
Igår lyckades jag sno åt mig en första test av Stora skuggans nya Thumbsucker och blev rörd. Det var nog också meningen – parfymörens idé var en bakisparfym. Någonting sött och tryggt att krama om efter “kemisk ångest”. En törst efter närhet och kanske också lite existentiell tröst.

Men eftersom Stora skuggan är ett seriöst nischat parfymmärke så gick man inte på någon redan upptrampad stig. Säger man “sött” i parfymsammanhang tänker man oftast på vanilj och parfymflaskor med ståtliga halsar. Eller så tänker man på Thierry Muglers Angel, fullproppad av kolasås, mashmallows och vispgrädde.

Men här vilar istället en fin och len honung i toppen som kontrasteras med en narcissus (tänk påsklilja). Honungsnoten känns klar och tydlig och då menar jag inte att associationerna går till en tjock smet i en burk från ICA utan den gyllene nektarn som flyter trögt och vackert, den som ringlas på ett nybakad franskt bröd. Eller snarare, i det här fallet, som skopas upp med ett finger medan man ligger på ett sockervaddsmoln och är en grekisk gud eller gudinna.
Men jag blir faktiskt rörd av doften, det måste vara bittermandeln. Jag har en soft spot för mandel, som jag förknippar med varma och mjuka kramar på något vis, måste vara någonting från barndomen. Eller så är det för att mandel påminner om mjölk, den mest barndomspräglade drycken av alla. Men bittermandel är ju lite annorlunda, den är både mjuk och bitter. Påskliljan, eller rättare sagt narcissus, gör Thumbsucker också lite skev. Vilket ju går hand i hand med tanken om en bakisparfym, antar jag. För lika mycket som en len, mjuk säng och en kopp stärkande te kan lindra en ömkan så finns huvudvärken och den ömmande kroppen också där. I alla fall föreställer jag mig en bakfylla så, jag har aldrig erfarit någon.

Men resultatet är enastående, så varmt och egensinnigt på samma gång. Så vackert, elegant – och skevt.
Så hörni, om ni vill ge er själva en riktigt fin present – stöd ett svenskt parfymmärke, i ordets rätta bemärkelse, och upplev den stötande och rörande skevmjuka och alltigenom vackra Thumbsucker. En kram på julaftonsmorgon (efter att du påmints om summan på ditt bankkonto).

Thumbsucker, 30ml kostar 1200 kr.

Etiketter None

2 kommentarer till “Tröst i mörkrets tid”

 1. Eva
  on Dec 5th, 2020
  @ 4:57 pm

  Intressant. Jag sprang i väg och testade den. På mig luktade den misstänkt likt barndomens Lux-tvålar, vilket säkert kan vara trösterikt på sitt sätt, men inget för mig. (Som en parentes kan väl sägas att väldigt få parfymer luktar jättegott på mig.)

 2. Madrona
  on Jan 20th, 2021
  @ 5:17 pm

  Intressant, den hamnar på testlistan. Vet inte riktigt varifrån jag ska få tag i ett prov men får fixa det.

  Vill annars passa på att tacka för ditt verk i bloggvärlden, både här och på Jazzhands. En fröjd att läsa. Vi har ett lite liknande sätt att uttrycka oss i skrift, tycker jag. Önskar att fler bloggare skulle vara så pass självutlämnande som du är. Jag strävar efter det själv. Du inspirerar mig att våga.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen