Fifty Scents

Sprider väldoft

Ett doftljus kan verkligen te sig som en extravagans. Ett ljus för att doftsätta ett rum i en stund? Men en doft kan påverka humöret och i mörka tider (nu syftar jag på vintermörkret) kan en humörhöjande doft vara någonting att ta till.

Två saker att ha i bakhuvudet när man väljer:
1. Kan jag ta tillvara på behållaren? Antingen genom återbruk eller genom återvinning?
2. Vad består ljuset av?


De flesta doftljus består av paraffinvax. Antingen helt och hållet eller uppblandat med stearin. Små värmeljus är nästan uteslutande paraffinljus.
Paraffin i sig klassas inte som skadligt men ångorna från paraffin som brinner, däremot, avger sot och koldioxid – som vi ju vet bidrar till växthuseffekten. Detta ställer sig bland annat Naturskyddsföreningen och Kemikalieinspektionen bakom och uppmanar till att välja andra ljus. Två tunga aktörer ändå. Jag tycker man gör bäst i att följa uppmaningen.

Så vad är alternativet?
Stearinljus är gjort av animaliskt och vegetabiliskt fett, det vill säga slaktavfall och fett från olika växtoljor, till exempel raps, soja, palm och solros kan man välja om man inte har några problem med innehållet (som att köttkonsumtion bidrar till en sämre miljö).
Annars är bivax, rapsvax och andra naturliga vaxer ännu bättre. Men kolla så att det är 100% och inte uppblandat med paraffin (vissa företag är kluriga).

Några tråkiga men budgetvänliga alternativ är ljusen från Åhléns egen serie Berså och Meraki. De kostar under två hundra spänn. Jag säger att de är tråkiga för att dofterna är hyfsat osofistikerade. Men nöjer man sig med doften av “äng” på det sättet som tvättmedel och diskmedel doftar “äng” så kan man ju göra ett fynd.<

Nästa på listan av minst tråkiga är L:a Bruket som gör ljus i fina glas och som doftar gott men är alldeles för flyktiga och tunna i doften som inte stannar kvar särskilt länge. Alldeles för svag. Här är det lite rea på den doft jag gillar bäst, Coriander. 173 kr för lilla storleken.

Då är det här ljuset från Ellis Brooklyn roligare (och många gånger dyrare). Men dofterna är komplexa och fina. Som bonus är namnen på ljusen roliga: Pseudonym, Superego och Verb. Kostar 635 kr här.

Det här är också kul, ett grönt och sött ljus från New York-doun Malin+Goetz. Kostar ca 240 kr för den mindre storleken. I alla fall här.

Här är en annat budgetalternativ förresten, i alla fall nära på. L’Occitanes stora doftljus kostar ca 229 kr. Dofterna är okej, lite för mesiga för min del men behagliga för all del. Behållaren är i keramik.

Kan dofta gott, kan dofta lite för mycket av allt. Voluspa är en vattendelare. Dessutom blir jag inte klok på deras “kokosvaxblandning”. Blandat med vad? Men de skriver att de är inne på “rena” vaxer så man får väl tro dem? Ca 269 kr.

Vilka har jag glömt?

Etiketter None

5 kommentarer till “Sprider väldoft”

 1. Rebecca
  on Dec 28th, 2020
  @ 8:50 pm

  Other Stories såklart eller Byredo.
  Men en av mina favoriter är också budget: https://www.absmaland.com/product/doftljus-granatapple-nr-3 Doftar inte alls grapefrukt utan mer doftpelargon. Mkt grönt men ändå lite murrigt!

 2. Sara
  on Dec 29th, 2020
  @ 9:48 am

  Tänkte först skriva Mjörn pga är noga med att kolla ljus, men alla webshoppar listar dem som paraffin :(. Så jag måste haft hjärnsläpp. Men KOBO är väl rätt fina? Sojabaserade. Har bara provat en doft men den var jättefin.

 3. Dina
  on Dec 29th, 2020
  @ 12:04 pm

  Ett förtydligande bara. Allt organiskt material brinner till koldioxid och sot. Sotbildning beror mer på hur någonting brinner än vad det innehåller och där är tex vekens längd avgörande. Sen bildas också VOC, volatile organic compounds som är ett samlingsnamn för allt som är flyktigt, inkl doftämnen som vi ju vill uppleva med näsan.

  Vad är ett miljövänligt val då? Ja, paraffin kommer från råolja och bidrar alltså till nettoutsläppet av koldioxid om än mycket mycket lite i förhållande till industriutsläpp och transport. När det står att nånting är gjort av restmaterial eller växter kan man fundera på vad som skulle ha gjorts med detta material om det inte blev ljus. I Sverige är deponier förbjudna och det mesta av avfall blir nånting, åtminstone energi genom förbränning. Precis som med ljusen blir det koldioxid i slutändan. Det man som konsument bidrar till är att skapa en marknad för produkter som görs av restmaterial och gör det därför attraktivt för företag att satsa på. Det är en jättestor tjänst för naturen, att restprodukter som kommer från den får ett högt värde!

  I andra fall kan det vara mer problematiskt att förstå vad som är bra ur miljösynpunkt. Återvunnen polyester för kläder kommer från samma polyester som blir nya PET-flaskor. Det har därför uppstått ett behov att ta ut mer ur råoljan för att tillgodose världens behov av PET, något som tyvärr inte bidrar till att sänka koldioxidutsläpp. Det tråkiga men säkra kortet är alltid mindre konsumtion.

  Ledsen för min rant, detta är något jag brinner för och jag är så glad att du har så starkt hållbarhetsfokus utan fluff.

 4. Caroline Hainer
  on Dec 30th, 2020
  @ 1:46 pm

  Dina! Tack så jättemycket för ditt förtydligande! Ingen rant alls. Förresten är jag 100% för rants när man brinner för något (haha, ordvits inte meningen).
  Jag är, som du vet, inne på din linje med att mindre konsumtion alltid är det bästa. En svår hållning många gånger, i synnerhet där en del av min verksamhet är att bevaka en bransch som helt och hållet bygger på konsumtion.
  Det blir ofta ett läge där den ena sidans argument är snarlika den andra. Jag skrev en lång drapa om päls för DI där båda sidor dvs pälsindustrin och fuskpälsindustrin drar samma kort: det är det bättre valet för miljön. Jag tänker också på en infekterad debatt kring Oatly där företaget säger att de bidrar till bra saker, miljö och värderingar, eftersom de är ett alternativ till mjölkindustrin – samtidigt som motsidan pekar på deras involvering i kinesiska företagsvärlden per se inte är miljövänlig och aldrig kan bli. Jag säger: båda sidor kan vara sanna på samma gång.
  Vilket tangerar till det du för fram. TACK igen!

 5. Julia
  on Dec 31st, 2020
  @ 2:17 pm

  Durance doftljus är fantastiska, särskilt doften pine efter tallarna i Provence.

  Jag har en liten request angående doft på annat håll. Har du tips på parfym inom läder kategorin? Fyllde nyss 30 och vill unna mig själv en ny parfym. Helst inte blommigt men annars är jag nyfiken på det mesta, även mer åt det maskulina hållet.

  Tack! Gott nytt år!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen