Fifty Scents

Lite intressanta ingredienser

Två ingredienser som utan tvekan dominerade 2020 är niacinamid och bakuchiol.

Niacinamid är ingen ny ingrediens men som med många “it-ingredienser” så plockas den upp och hajpas när tiden är inne. Det vill säga nu, när skönhetsvärlden är så enormt ingrediensfokuserad, vilket märken som The Inkey List och The Ordinary cashat in på. Deras produkter har en ingrediens i fokus. Snart kommer brittiska Boots motsvarighet som heter Boots Ingredients. Exakt samma koncept.


Nå! Ingredienserna! 2020 års toppingredienser! Damernas värld kallar niacinamid för “ålderslös och demokratisk”, ELLE skriver att den ger “extra bounce”. De har inte fel, niacinamid har bevisade fördelar som en förmåga att minska stora porer, jämna ut hudtexturen och stärka huden.

Så pass poppis är niacinamide att The Ordinary kommer med den i koncentrerad pulverform att blanda ut på egen hand. Jag fick en fråga om detta så passar på att svara. En bra grej med pudret är att det är billigt, och niacinamid är stabilt och funkar därför i puderform utan att effekten påverkas. Det är de stora fördelarna.
Men sedan blir det lite knepigare. Hur ska man veta hur mycket man ska använda – och i vad?
Med burken följer en liten skopa som ska fyllas till en fjärdedel (!) och sedan blanda i en “vattenbaserad” produkt. Detta därför att niacinamid är vattenlösligt. De flesta cremer är visserligen vattenbaserade så det borde inte vara ett stort problem men jag föredrar ändå niacinamid i serumform, jag är lite för obekväm i rollen som min egen kemist, jag köper hellre en bra, färdigformulerad produkt.
För det är en annan sak: The Ordinary vill att man listar niacinamid med en produkt som har ett pH-värde på mellan 5.1-7. Hur ska man veta det? De flesta produkter som inte är för sura eller för basiska borde väl ligga rätt men det kan jag ju inte veta. Jag menar, det verkar superkonstigt att ha en väldigt sur produkt/ingrediens i ansiktet? Så det är kanske inget problem men faktum kvarstår – gillar man att mixa och blanda och känna sig som en farmaceut så är det nice, föredrar man att kemister gör jobbet så köper man en färdig produkt. Dock dyrare.

Innan vi går vidare till bakuchiol tar vi fokus på en mindre rolig ingrediens, och produkt.

La Mer är lite av motsatsen till ett favoritmärke för mig. På samma sätt som man kan “hatfölja” en tv-serie eller ett Instagramkonto hatföljer jag La Mer.
Förutom muppiga ingredienser som “miracle broth” (?!) och löjliga priser så innehåller till exempel denna rengöringsolja för 925 kr ftlater som fjärde största ingrediens. Ftlater kan du läsa mer om här och här.
Men för att summera är den skadliga effekten av olika typer av ftlater visserligen antagligen är låg men djurförsök har också visat att exponering kan medföra ökad cancerrisk och hormonstörningar och flera sorters ftlater är förbjudna idag.
Här är en lista på lite fler hudvårdsprodukter med ftlater i, inklusive produkter för barn…

Nu till bakuchiol! Den potenta antioxidanten från växtriket har fått många epitet under året, det vanligaste är väl varianter på “naturens eget retinol”. Detta härrör från en studie som slog fast att bakuchiol beter sig som retinol. Det betyder inte att bakuchiol är retinol eller är samma sak som retinol men att bakuchiol och retinol jobbar olika men mot samma mål: reducerar fina linjer, ökar elasticiteten och minskar fläckar.
Idag tycks man vara mer överrens om att retinol och bakuchiol jobbar bäst tillsammans. Samma mål men olika verkningssätt. Bakuchiol är också mildare, torkar inte ut huden på samma sätt, och kan användas på dagen (även om man rekommenderar SPF för säkerhets skull).

Jag köper min bakuchiol från Organic Makers. Men det finns många andra alternativ. Som den här från Paula’s Choice med retinol eller den här billiga från The Inkey List.
Etiketter None

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen