Fifty Scents

Icke-shopping?

Nytt år, nya tag! Jag har märkt att fler än jag själv våndas kring konsumtion och vill försöka handla mindre, kanske inte alls.

Men hur ska man tänka och hur ska man nå dit?

Jag tror man måste hitta sin egen väg. För egen del känns det inte bra med löften i stil med “Jag lovar att inte handla något under hela 2021”. Det funkar heller inte med belöningar i stil med “Om jag inte handlar något på ett halvår får jag unna mig tröjan från Acne” eftersom det inte bryter ett konsumtionsmönster. I alla fall inte på ett fundamentalt plan.

För det är ju dit vi vill – där konsumtionen inte längre känns som en nödvändighet. När icke-konsumtion faller sig helt naturligt och inte blir en uppoffring.

Man kan tänka på det som man tänker på träning. Vi vet att motion är bra för oss men det är svårt att komma igång och det är inte alltid det känns kul. Att få med sig en kompis brukar hjälpa och sporra. Att, under träningen, minnas hur skönt det känns i kroppen – för att inte tala om efteråt – är också bra. Hittar man till stället där träningen inte känns som en jobbig grej utan något kroppen gillar så blir det ju en naturlig ändring i livsstilen – till det bättre. Som inte känns som något man ger upp utan något man får.

Sedan kan man ju skapa belöningar i andra former än något man vill köpa och äga. Man kan lägga undan pengar till en tågresa genom Europa och lägga pengar på hotell. Eller för att betala för en PT som hjälper en med andra självstärkande mål. Tänk på önskningar och mål bortom de som butikerna erbjuder.

Vill man göra lite djupare soul searching måste man komma på varför man shoppar. Vad är det som skänker lycka eller berusning eller bara en kick av att handla grejer? Knäcker man den nöten är man en bra bit på vägen till konsumtionsfriheten. Då kommer ett köpförbud inte bli ett köpförbud utan en livsomställning helt naturligt.

Vi är ju alla supermedvetna om att vi bombarderas med konsumtionshets och löften om ett snyggare/härligare/chicare liv konstant – så fort vi scrollar Facebook eller Instagram kommer annonserna upp. Jag läste en artikel om någon kille som lade ned sociala media i ett halvår och en av de största förändringarna var att han upptäckte att han konsumerade mindre. Han utsattes inte av annonspåtryckningar, kampanjer och erbjudanden.
Min kompis Andreas har gjort en annan upptäckt. Hans pass och leg har gått ut och han har inte förnyat dem. För under tiden har han insett att han shoppar mindre – faktiskt inte alls – på nätet eftersom han inte kan legitimera sig för att hämta ut dem.

Vad jag menar är:

1. Vi kan ta till knep som funkar för oss. Som att undvika att strökolla i butiker, att inte spontanhandla saker utan ge det minst 24 timmar. Vi kan ingå i en pakt med en kompis om sådant funkar för oss.
Vi kan göra en Marie Kondo-grej och lägga alla kläder/sminkprylar på sängen/golvet och inse hur mycket vi äger – och inte använder. (Här finns också ett ypperligt tillfälle att byta kläder med en kompis – det har jag gjort en gång, fick en klänning jag använde till leda sedan!)
Ett annat knep är att förvara alla prylar i den kategori vill är svaga för på ett och samm ställe så att vi är medvetna om hur mycket vi faktiskt redan har. Min mamma gillar läppstift, men hon har dem lite överallt i huset. Några i badrummet, några i en necessär, några i sovrummet…jag samlade ihop dem och sorterade dem i en låda. Hon blev helt chockad över hur många hon faktiskt redan äger. Sedan gjorde jag samma sak med nagellacken och då var det nära att hon behövde ta något stärkande.

2. För att ändra vårt beteende på djupet krävs också att vi förstår varifrån det kommer. Varför shoppar vi. Det finns såklart uppenbara fördelar: man blir glad av en ny pryl, nytt läppstift, ny tröja. Det ligger också viss status i detta och vi lever i en tid då ledordet är att vi får unna oss, att vi ska uttrycka oss med kläder, makeup och prylar.
Men bakom allt detta, vad finns det för känslor där? Känner vi oss otillräckliga eller utanför om vi inte har nya kläder? Varför då?
Fyller våra prylar ett tomrum eller idén om ett perfekt hem, bilden av en lyckad person?
Dessa saker ska vi inte backa för att undersöka. Det kan tvärtom vara både spännande och intressant att se vad man hittar.

Etiketter None

2 kommentarer till “Icke-shopping?”

 1. Lina
  on Jan 10th, 2021
  @ 8:22 am

  Jättebra inlägg, särskilt delen om långsiktig förändring

 2. Sally
  on Jan 10th, 2021
  @ 2:59 pm

  Tack för att du utvecklar dina tankar kring detta. Det är otroligt intressant!
  Jag tror dina tips i kombination kan vara ganska kraftfullt sätt till förändring.
  En grej jag gjort några år för att åtminstone göra köp som jag betraktar som bra (sen behöver de ju antagligen bli färre också, men ett steg i någon mer medveten riktning) är att i en lista i mobilen skriva upp alla plagg jag köper. Månad för månad. Vid ett par tillfällen har jag kopierat över listan till excel och gått igenom plagg för plagg utifrån hur bra köpet var (har jag det kvar, hur ofta används det osv). Men det kanske kvalar in bättre på temat “Finn din stil” än “Konsumera mindre”.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen