Fifty Scents

Jag var tvungen att fråga

Jag är ett stort fan av Gucci Westmans produkter, vem är inte det? Så när hon hade en live-sändning på Instagram var jag såklart där.

Det finns likvärdiga produkter, i synnerhet cremerougerna som har kraftigt seriösa konkurrenter i Manasi7 och Lancôme. Men just hon pratade om sina ögonskuggor, och de innehåller mica och eftersom mica är en så kallad “problematisk ingrediens” (här finns en informativ video) var jag ju tvungen att fråga (jag är Jaxxhands på Instagram) om ursprung och fick detta svar.

Mica är en naturligt förekommande mineral. Den kan användas mer eller mindre finmalen, som allra finast malen är den som ett lent puder (och används som sådant). Den är också bra på att addera skimmer och glitter. Mica används därför inte bara i makeup utan andra slags färger och lack, som till bilar.
Det finns två problem: mica har förknippats med barnarbete (därav min fråga) och andra typer av oetisk utvinning.
Det finns organisationer som Responsible Mica som ska se över utvinningen och garantera att allt går schysst till. Ett bra initiativ – men som är taget av en samling företag inom skönhetsindustrin vilket kan vara problematiskt.

Därför finns också syntetisk mica. Det anses vara mer miljövänligt, för glitter, som vi vet, hamnar i havet och förvirrar marint liv som äter det i tron att det är näring. Sedan dör de eftersom det inte är näring de fått i sig.

Så gissningsvis är Guccis mica utvunnen på ett sätt som kontrollerats av Responsible Mica. Bra att veta!

Etiketter None

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen