Fifty Scents

Frågelådan: Motsägelsefull neroli

Som långvarig läsare av Fifty Scents skriver jag nu med en parfymfundering. Jag har funderat på en händelse som jag inte kan släppa, och tänkte att du kanske kunde hjälpa mig i det hela. Jag var för två år sen otroligt förälskad i doften Sundazed från Byredo. Min budget för parfym var skral så jag hade bara ett prov som jag vårdade ömt men planen var att köpa en flaska. Jag liksom sniffade på mina handleder och upplevde på nått sätt att doften liksom lyfte hela mig ett snäpp – den tog fram sidor hos mig jag saknat på nått vis.
Men så gick jag in i en bokhandel och pratade en längre stund med en expedit om en bok jag letade efter och så säger hon ”Förlåt men jag måste bara säga detta – vad otroligt gott du doftar! Vad är det för parfym? Är den från Lush? Du luktar så där som godis!”
Inget ont om om Lush, jag har haft många grejer därifrån jag gillar, men det är motsatsen till hur jag vill dofta. Som godis? Jag kände mig som en otroligt sensuell kvinna i doften, inte som ett barn. Där och då lite dog min kärlek. Otroligt ledsamt. Jag kan inte släppa tanken på Sundazed än idag. Men jag kan heller inte köpa den pga hennes kommentar, som var välmenande – hon förklarade att hon älskar Lush. Men för mig blev det fel, som att jag inte längre blev saker på vem jag är (otroligt existentiellt – men jag är också otroligt sparsam med parfym och har egentligen bara haft en de senaste tio åren som jag använder och det ändå sällan – L’ombre dans l’eau från Diptyque).
Jag vet inte riktigt var jag vill komma men det här med att dofter påminner människor om olika saker – hur hanterar man egentligen det? Eller får man bara leva med att det som doftar sensuell tung varm sommarnatt för mig luktar godispåse och badskum för nån annan?
Jag gissar att det är sockervadden i Sundazed som lockade fram hennes godisreferens. Om jag vill ha neroli men inte associeras med godis – vart vänder jag mig då i parfymhyllan? Helst vill jag ha en kombo med lite jasmin som ger tyngd.


Kära du. Jag förstår din reaktion och din känsla. Du ser dig själv på ett sätt och så kommer någon och ser dig på ett helt annat.

Det du beskriver är ett av de allra största skälen till att vi bär parfym. För att vi påverkas av doft och för att doft kan lyfta oss ett par snäpp och ta fram sidor hos oss, precis som du skriver. Parfym kan stärka vår person.

Rent intellektuellt är du ju på det klara med att bara du definierar vem du är. Andra kan uppfatta dig på olika sätt, i synnerhet i olika givna situationer. Vem du är som vän, som chef, som mamma eller liknande. Men vem du är, alltså essensen och kärnan i dig, vet bara du.

Det kan ju varit så att kvinnan i bokhandeln inte var så bred i sitt vokabulär. Att “godis” kan betyda allt som är fruktigt, krämigt, vaniljigt eller bara upplevs som sött.
Jag vill också kasta in en reflektion kring referensen till Lush. För mig är det en oerhörd diskrepans mellan deras kroppsprodukter (hit räknar jag badbomber, glittriga duschgels och handgjorda tvålar) och deras parfymer. De spelar i en helt annan liga och doftar i regel allt annat än sött. Någon doftar tjära, en annan nyklippt gräs och en tredje är skapad för att påminna om en hårsalong i London på 1990-talet. Vad jag menar är att referensen till att något doftar som det kommer från Lush också är luddig.

Men det är verkligen inte det centrala i din fråga utan det är ju att mötet i bokhandeln ruckade på din självbild. Du skriver “hur hanterar man det här med att dofter påminner människor om olika saker?”.
Ett svar är att parfym fungerar så. Luktsinnet är så oerhört starkt kopplat till känslor och minnen och eftersom vi alla är summan av våra unika erfarenheter och egenskaper så blir det helt enkelt så att dofter uppfattas olika för oss.
Detta vet du.
Ska man bara leva med att en doft får dig att känna dig som en sannare version av dig själv medan samma doft påminner någon om en godisaffär från barndomen, frågar du.
Jag tror att svaret är ja. Vi måste leva med det. Vi måste acceptera det. Vi kan ju också välja att se det som intressant? Som ytterligare ett bevis på din unikhet.

Men jag har ett förslag till dig. Det händer att jag får frågor om tips på dofter som ska påminna om doften man egentligen vill ha, men som sabbats av en eller annan anledning. Som att ex-pojkvännen gillade när man bar den parfymen eller som att någon man verkligen inte gillar också bär den parfymen – så nu är den förstörd för all framtid. Då är mitt råd alltid att återta doften istället för att ersätta den. Alltså gör din favoritdoft till din igen, allt annat kommer bara att kännas som kopior, som näst bäst och som en eftergift.

Hur gör man då det? Det finns flera sätt. Ett är att bära doften med stolthet. Att bära den i de stunder då självförtroendet är på topp – efter ett enormt bra pass på gymmet, efter tredje dejten när man ligger i sängen och bara glöder av pirr eller dagen då håret och makeupen sitter perfekt och man är oövervinnlig. Återta doften, ge den styrka. Bli den som lyfter den.

I ditt fall skulle jag också tipsa dig om att utforska dofter ännu mer. Du skriver att du är sparsam med dem. Men du verkar ändå veta vad du gillar, så det är en bra start. Du har fallit för Sundazed, en solig citrusdoft med mycket värme och glädje. Mitt tips om att du ska utforska mer doft går ut på att du i så fall skulle lära dig känna igen fler nyanser. Det är en skillnad på neroli, mandarin och lime även om alla är citrusdofter. Du skulle lära dig se vad mysken har för funktion i doften, att den ger djup, stadga och “ankrar” hjärtnoterna. Denna kunskap skulle kanske få dig att uppskatta doften igen men på ett annat sätt. Kanske skulle du då se Sundazed som lika komplex och mångbottnad som du är. En liten del av doften kanske är en liten påminnelse om barndomens sötma men det är långt ifrån hela doften, långt ifrån hela du.

<3

Etiketter None

3 kommentarer till “Frågelådan: Motsägelsefull neroli”

 1. Madrona
  on Jun 9th, 2021
  @ 10:16 am

  Frågan hade kunnat få svaret “bär det du gillar och skit i vad andra tycker eller påminns om”, men här kommer det mångbottnade svar som garanterat får andra än bara frågeställaren att tänka till. Det är detta jag älskar med Fifty.

 2. Charlotte
  on Jun 9th, 2021
  @ 12:50 pm

  Instämmer! Texten var en fröjd att läsa. Jag tycker att Caroline skriver Sveriges vackraste texter!

 3. Anna
  on Jun 12th, 2021
  @ 9:20 pm

  Tack, du formulerar dig så bra.

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen