Fifty Scents

Frågelådan: Bergamott

Behöver en bergamott parfym, i.e. inte edt eller Guerlains aqua. Finns det?

Bergamott är en fantastiskt fin citrus, både rundare och bittrare än sina citrusvänner citronen och lime, men mindre blommig är nerolin. Bergamotten smaksätter mitt favoritte Earl Grey, antagligen av den anledningen – att den är mer robust.
Så svaret på din fråga är – ja, absolut. Det finns.

Nå! Bergamote från The Different Company är ett bra alternativ för den som verkligen vill hänge sig till doften. Nu är det ju så att bergamott, liksom alla citrusnoter, är ett toppnot och till sin natur flyktig. Den, precis som alla citrusnoter, försvinner snabbt.
Därför måste noten förankras. I just denna doft backas bergamotten upp av ingefära och apelsinblom som, vill jag påstå, förhöjer bergamotten i sin kontrast.
Det kryddiga i ingefäran lockar fram också det bittra i bergamotten medan det mjölkiga och nästan lite kvalmiga i apelsinblomman mjukar upp bergamotten och rundar hörnen. Dessutom är denna doft komponerad av Jean-Claude Ellena, en av doftvärldens absoluta superstjärnor. Jag ser honom lite som parfymvärldens Bryan Ferry – elegant, både avant garde och traditionellt romantisk. Behärskar både covers och helt nya stilar.

All citrus är som bekant välkommen i cologner, alltså traditionellt lättare herrparfymer (Eau de Cologne), där de ofta paras ihop med lite lavendel. Eftersom du skriver att du inte vill ha EdT är detta möjligtvis en liten avstickare eller till och med svag is. Men faktum är att många cologner är rakt upp och ned vackra citrusparfymer, för att inte säga bergamottparfymer. Men bara om man för sig själv kan skaka av sig tanken på att de, rent faktiskt, är cologner. Det vill säga, de är lätta till sin natur och har ett maskulint drag med i synnerhet tränoter.
Den främsta, la crème de la crème, är förstås Diors Eau Sauvage. Numera finns den i flera varianter men det är originalet som gäller. En hyllning till franska Rivieran, vita tenniströjor och drinkar i skuggan av en cypress från 1966.
Är man öppen för colognespåret är också Dior Homme Cologne (2013) ett alternativ.

Annars tycker många om Atelier Colognes Bergamote Soleil. Jag är inget större fan, jag tycker generellt att deras parfymer inte är tillräckligt komplexa. Men det är klart, är man ute efter en viss not (bergamott i det här fallet) så kanske en enklare, tydligare komposition är att föredra?
(trots namnet är det inte en eau de cologne i bemärkelsen att den är utspädd)

Till sist, den här vågar jag knappt tipsa om för den är så dyr. Men Xerjoffs Nio (kanske kan man få samples någonstans? I Stockholm finns den på Boutique Ideale i Birger Jarlspassagen och kanske på NK). Den är lika rund och robust som en dubbel espresso. En italiensk symfoni av neroli, bergamot och varmt trä. Mångbottnad, mångsidig och gedigen. Jag ber om ursäkt redan nu om du blir kär i den. Förlåt.

Etiketter None

3 kommentarer till “Frågelådan: Bergamott”

 1. Tanten
  on Jul 19th, 2021
  @ 5:22 pm

  Jadu, jag är tyvärr redan helt besatt av The different company pga dig. 15-provspåsen på g, have I ever. Eau Savage har jag haft en karl som hade, helt wunderbar (doften alltså, karlen gick an, ej mer). Håller med om Bergamote soleil, som jag har, den är mer som en rumsdoft, sitter inte. Bergamoten i Guerlain är helt otroligt fin men sitter inte den heller, tyvärr, önskar de gjorde den i parfym (shalimartypen, sitter som berget och golvar folk i omgivningen men fattar det ej går med citrus/bergamott)
  Det får bli en sväng med Xerjoffs nio, hade inte ens koll på B Ideale pga rundar vid Marimekko och tar Nybrog upp. Detta blir dyrt men värt. Tack.

 2. Tanten
  on Jul 30th, 2021
  @ 5:02 pm

  Okay, har fått 15-provspåsen och delade bort sju pga ej min sort (oud tex).
  Alltså, sinnesjukt bra eau de t och eau de p. Gåtfullt att jag liksom aldrig hittat detta bolag, var ändå lite på cow (portrait of a lady pga pojkfröken (saknad,eja), tala om att den sitter) men the different co har extremt eleganta saker. Får tyvärr återkomma eftersom jag sprutade de åtta jag behöll lite väl all over the place. Återgår nu till en om dagen för att se vilken jag köper i storformat. Nio var f ö toppen men snåljåpen i mig sade nej.
  Tack! Ska också sägas.

 3. Anna Nordin
  on Jul 31st, 2021
  @ 7:31 pm

  Hej!
  Min lillebror har alltid varit intresserad av doft, älskat vanilj-body spray när han var 6. Nu är han äldre, nästan 18, och har nästan gjort slut på sin Aqua di Gio aftershave. Han gillar att lyfta vikter, läsa och spela dator. På fråga vad han tycker om för dofter säger han gamla böcker, garage och läder (manligt hehe). Och något som inte luktar så himla starkt så att man kan vara lite diskret. Jag tycker det är jättesvårt att veta vad som är rätt. Har du några tips?

  Tack!

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen