Fifty Scents

“Veganskt läder”

Det finns mycket i skönhetsbranschen att uppröras över och “greenwashing” är högt upp på listan. Som att kalla tillverkningsmaterialet i en produkt, säg en necessär, för “veganskt läder” istället för plast.

Men som med mycket, till exempel microplaster, så finns olika slags plaster och olika slags tillverkningsområden. De flesta veganska läderprodukter är gjorda av PVC som utvinns av råolja och aldrig kan brytas ned på naturlig väg. Det vill säga – slänger du den så ligger den där på sopberget för alltid. Och köper du den så har du bidragit till en framställning som gynnat oljeindustrin och som bidragit till föroreningar i luft och hav och allmän klimatförstörelse. Men “vegansk läder” låter ju bättre, skonsammare.

Sedan finns det ju “bioplastics” (typ kork eller ananasblad) och återvunnen plast men det är en betydligt dyrare process så de varorna tenderar att a) ha en högre prislapp b) stoltsera och trycka på ursprunget.
Och återvunnen plast är också misstänksam, ibland består produkten bara av en liten andel återvunnen plast men marknadsförs på ett sätt som ska få en att tro att det är en rakt igenom återvunnen produkt.

Kort sagt: det finns i stort sett inte en enda vegansk läderprodukt som inte någonstans på vägen stödjer sig på fossila bränsleindustrin eller – ironiskt nog – köttindustrin.
Jo, ett fåtal men som sagt där är det liksom själva köpargumentet (kolla efter “ethical vegan leather” och dubbelkolla deras tillverkningsmetoder eller ursprung), inte något som slentrian står som “vegan leather” på innehållsförteckningen om det finns någon.

Och nu det superironiska: samma sak gäller ju för vanliga, animaliska lädervaror. De verkar också i symbios med köttindustrin och industrin med fossila bränslen.

Detta apropå att jag igår fick inte bara ett utan två pressmeddelanden om nya grejer i “veganskt läder” som vid en hastig koll visar sig vara just klimatbrännande plast.

Etiketter None

2 kommentarer till ““Veganskt läder””

 1. Madrona
  on Aug 31st, 2021
  @ 10:23 am

  Ja, precis, damned if you do, damned if you don’t. Begagnat läder finner jag egentligen vara ett bättre alternativ än nyproducerad plast på alla plan. Slitstarkt/nöts snyggt, vilket verkligen inte kan sägas för PVC/PU, och så andas skiten, inte som plast (som är outhärdligt om solen är framme, men ej heller värmer vid kyla).

  Tror inte jag har haft ett bruksplagg/skor i “veganskt läder” som hållit mer än ett år. Veganpolisen är dock genast framme och vill klippa medlemskortet itu om man medger att skorna är läder från en charity shop, inte alla är beredda att ta det tjafset (eller bekväma med djurhudar på kroppen sådär annars). Svårt, det där.

 2. Caroline Hainer
  on Aug 31st, 2021
  @ 10:30 am

  Du kanske kan glädja dig åt att du i alla fall har Naturvårdsverket på din sida. Jag har varit i kontakt med dem flera gånger kring olika miljö/textilfrågor. Jag intervjuade en textilkunnig där till min jättestora artikel om päls till DI Weekend och på frågan fuskpäls (plast) versus äkta (djuretik + garvarindustri) så svarar de inget av dem utan köp i så fall päls second hand. Håller längre och inga nya djur kommer till skada. Det gör också inte samma efterfrågan/avtryck i pälsindustrins statistik. Om du absolut måste köpa nya prylar så köp etiskt. Kolla tillverkaren i flera led, inte bara slutprodukten. Var deras råd som jag tycker är både resonligt och faktiskt går att leva efter. <3

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen