Fifty Scents

Sömnigt

The Body Shop är inte de enda som hakar på wellnessindustrins nya kassako: våra försämrade sömnvanor. Här är en essä jag skrev om kronisk insomni för ett tag sedan. I den konstaterar jag, som så många andra, att sömnsvårigheter blivit ett utbrett problem. Vissa kallar det till och med för en folksjukdom.
Poängen med min artikel var att dels belysa att sömnproblem finns i olika grader, från tillfälliga sömnstörningar som vi alla drabbas av då och då – man kanske är nervös inför ett möte, inne i en kris, har det stressigt på jobbet eller liknande. Kronisk insomin, däremot, är inte av den sorten. Den går i stort sett inte att bota. När wellnessfolk då skriver om lavedeldofter på kudden, yoga på kvällen, svalt i rummet och alla andra välbeprövade “knep” så sticker det alltid lite i ögonen på mig. Ju mer det skrivs om “lösningar” på sömnproblem, desto osynligare och banaliserade blir de svårare sömnstörningarna. Dessutom kommer kapitalistiska intressen in – som att sälja lavendelspray och duschgel med lavendeldoft. Wellnessindustrin kunde inte älska den ökade sömnbristen mer. Den har inbringat miljarder.

The Body Shop är inte de enda, som sagt, som rider på denna pengavåg. Inte heller de enda som refererar till expertis, även om jag har svårt att se att experter skulle säga att en duschgel med lavendelessens är svaret på sömnbrist. Men men.

Hur som helst, den enes sömnproblem är den andres affärsidé. Här är ett litet tankeexperiment: hur många industrier kan ni ringa in som profiterar på sömnbrist? Jag kan hjälpa lite på traven: sömnappar, sömnmonitorer, specialmadrasser, kosttillskott, eteriska oljor, doftljus, kokböcker, andningskurser, sömncoacher…

Etiketter None

Kommentera

© 2010 Fifty Scents | Om Fifty scents

Bloggportalen